"Er is ruimte om meer natrium toe te laten bij Phalaenopsis teelt"

Binnen het onderzoek Telen met toelating van meer natrium II zijn twee nieuwe eindrapporten beschikbaar van kasproeven. Het gaat om de gewassen roos en phalaenopsis. Dat is te lezen bij Stichting Kennis in je Kas.

Effecten van Na accumulatie in de drain bij roos
Met het oog op de plicht tot (nagenoeg) nul-emissies vanuit glastuinbouw in 2027 is gericht onderzoek gedaan naar de effecten van verhoogd natrium (Na) in de recirculerende voedingsoplossing (drain) bij gewassen. Natrium is namelijk één van de bottlenecks voor volledige recirculatie. In het rapport "Effecten van Na accumulatie in de drain bij roos" wordt verslag gedaan van het onderzoek en worden grenswaarden voor Na in de drain geëvalueerd. Een experiment is gedaan met roos in steenwol in goten met zes individuele watersystemen voor hergebruik van drainagewater. Verhoging van de Na concentratie in het wortelmilieu (de drain) tot 8 mmol/l had geen negatief effect op de productie in vergelijking met een referentie concentratie van (gemiddeld) minder dan 2 mmol/l.

Ruimte om meer Na toe te laten in recirculerende oplossing phalaenopsis
Het bepalen van de schadedrempel voor Na in het wortelmilieu van phalaenopsis met recirculatie. Dat was de doelstelling van het project "Effecten van verhoging van Na in de voedingsoplossing bij phalaenopsis". Het project maakt deel uit van het onderzoek "Telen met toelating van meer Natrium". Eén van de conclusies is dat er ruimte is om meer natrium toe te laten in de recirculerende oplossing voor phalaenopsis.

Lees hier meer over het onderzoek van roos en download het rapport.

Lees hier meer over het onderzoek van phalaenopsis en download het rapport.

Bron: Stichting Kennis in je Kas


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.