Per 1 juli worden voor het Verenigd Koninkrijk (VK) alleen nog zogenaamde ‘elektronische’ fytosanitaire certificaten afgegeven. Deze wens werd al met de Brexit door het VK neergelegd en is nu dus officieel ingegaan. Sinds de start op 1 juli zijn er medio september al meer dan 900 digitale exportcertificaten verstrekt. Deze zijn zonder waarmerkstempel naar het VK gegaan.
Elektronisch certificaat
Voor exporteurs betekent dit dat zendingen alleen nog via e-CertNL en Ketenregister verhandeld kunnen worden. Om dit mogelijk te maken, is er door BKD, samen met het bedrijfsleven, veel werk gestoken in het aanpassen van Ketenregister. Voor het elektronisch certificeren was tot nu toe aansluiting op KR-Full noodzakelijk. Deze module bleek voor (met name) droogverkopers nu nog te complex. Daarom is de module Zending+ ontwikkeld, met verbeteringen en nieuwe functionaliteiten. Een enorme klus in samenwerking met Anthos, NVWA, Naktuinbouw, softwareleveranciers en exporteurs.
Zending+
Met de module Zending+ zijn waarmerken en inspectie voor het VK geïntegreerd. Dit betekent, in de meeste gevallen, één aanvraag in Ketenregister in plaats van twee. Ook hoeven partijen dan maar één keer te worden gekoppeld. Ketenregister bepaalt en controleert welke waarborgen er nodig zijn voor het VK, daardoor kunnen partijen volledig elektronisch langs alle checks.
QR-code
Er is één ander groot verschil dat voor alle certificaten voor het VK geldt. Op de plek van het fytosanitaire certificaat waar voorheen een groene stempel werd gezet door de keurmeester, staat nu een QR-code. Hieronder een voorbeeld van hoe ‘Vak 18’ er nu voor het VK uitziet. Via deze nieuwe ‘digitale stempel’ kan in het VK alle benodigde informatie in een PDF door de Britse overheid worden opgehaald voor de importinspectie.
Toekomst
Binnen afzienbare tijd zal ook de huidige PDF vervangen worden door alleen een elektronisch bericht. De verwachting is dat er in de komende periode meer landen interesse zullen tonen in een volledig elektronische afhandeling van het fytosanitaire certificaat, zoals dat nu voor VK mogelijk is gemaakt. Daarmee zal deze werkwijze voor meer landen kunnen gaan gelden.
In het komende 2 jaar wordt toegewerkt naar het gebruik van één module in Ketenregister voor alle bedrijven. Daarnaast zal er de komende jaren geïnvesteerd worden in de vernieuwing van Ketenregister. Het systeem is inmiddels 12 jaar oud en wordt steeds belangrijker voor de sector, daarom zal ook het upgraden naar de meest moderne maatstaven op de agenda staan.
bron: BKD