Denemarken: Markt voor phalaenopsis gaat nieuw tijdperk in

De energiecrisis heeft veel Europese telers getroffen, vooral ook degenen die de energie-intensieve phalaenopsis telen. Verschillende telers werden gedwongen om te stoppen, wat leidde tot minder product op de markt. De telers die nog over zijn in dit segment merken nu de effecten. Volgens Christian Schwartz van Gartneriet Rønbæk, een teler in Denemarken die voornamelijk aan de Deense markt levert, zijn de vraag en de prijzen gestegen. "De situatie lijkt meer in evenwicht, maar we moeten afwachten wat er zal gebeuren tijdens de hoogseizoenen zoals kerst en Moederdag."


Christian Schwartz

Teelt van phalaenopsis in Denemarken
Vroeger waren er vier phalaenopsistelers in Denemarken, maar door de energiecrisis stopte er één met de productie en vroeg een andere faillissement aan. Gartneriet Rønbæk heeft ook moeilijke jaren achter de rug, maar is erin geslaagd om in bedrijf te blijven. "De afgelopen 1,5 tot 2 jaar waren erg moeilijk. De energieprijzen waren zo hoog. Het was een uitdaging om rond te komen."

Nieuwe situatie
Volgens Schwartz is de markt veranderd en is er een nieuwe situatie aan het ontstaan. "Er is veel minder phalaenopsis op de markt. Aan het begin van de zomer waren de laatste planten op de markt van de telers die gestopt zijn of faillissement hebben aangevraagd. Voor ons nog steeds een uitdagende periode, omdat sommige voor extreem lage prijzen op de markt werden gebracht. Nu zijn er alleen nog planten van de telers die nog actief zijn op de markt, wat betekent dat er veel minder planten zijn dan in andere jaren. We zien nu al een prijsstijging, maar hoe die zich verder zal ontwikkelen, weten we niet."

Onzekere en uitdagende maanden
De komende maanden en het komende jaar zullen niet alleen onzeker, maar ook uitdagend zijn. "We hebben een groot zwart gat te vullen van vorig jaar. Hopelijk zullen de prijzen en de vraag blijven stijgen. We zullen waarschijnlijk meer weten na Kerst en Moederdag, doorgaans belangrijke periodes voor de phalaenopsis."

Voor meer informatie:
Christian H. Schwartz
Gartneriet Rønbæk
chr@roenbaek.dk
www.roenbaek.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.