Doel gerberateelt Demokas 2030

Energiescherm gesloten houden met behoud van kwaliteit

De afgelopen vier jaar werden in de Demokas 2030 flinke stappen voorwaarts gezet wat betreft energiereductie in de gerberateelt. Teler en begeleidingscommissie onderzoek (BCO)-lid Rino Mans heeft voor komende teeltseizoen vooral hoge verwachtingen van de proeven met luchtbehandelingskast (LBK)-systemen. Bij Glastuinbouw Nederland vertelt hij dat hij hoopt dat dit waardevolle informatie oplevert over hoe in de wintermaanden te telen onder LED-belichting met gesloten schermdoek en behoud van kwaliteit.


Rino Mans

Eind juni werd er opnieuw geplant in de Demokas 2030. Het onderzoek spitst zich dit teeltseizoen toe op de verdere reductie van de energie-inzet, vertelt Rino. Het gesloten houden van het energiedoek gedurende de wintermaanden is daarbij een belangrijk streven. Rino is ook benieuwd wat de optimale positionering is van de slurven in het gewas. Ook daar wordt in de nieuwe teelt mee ge├źxperimenteerd. Ook is de teler nieuwsgierig op welke manier de watergift kan worden geoptimaliseerd. Hij is ervan overtuigd dat er daarin veel te winnen is in de gerberateelt. Tenslotte geeft Rino aan dat biologisch bestrijding een belangrijk speerpunt is in de proefteelt.

Meer over de doelen van de Demokas is hier te lezen bij Glastuinbouw Nederland.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.