Zoektocht naar nieuwe bestrijdingsmogelijkheden tulpengalmijt

Bollen telen zonder Movento. Vanaf teeltjaar 2026. Movento mag tot 30 oktober 2025 worden opgebruikt, zal het de nieuwe realiteit zijn voor tulpentelers. Maar welk alternatief gaat daarvoor in de plaats komen? Frank Kreuk durft het nog niet te zeggen. "Het ei van Columbus zullen we op korte termijn niet gaan vinden. Ofwel: het zal straks moeilijker worden om de galmijt te beheersen. Mogelijk komen we een heel eind met een combinatie van bol- en ruimtebehandelingen. Maar dat is vooral gebaseerd op hoop en nog niet op harde resultaten", zo blikt de onderzoeker alvast vooruit.

Kreuk vertelt dat er in het verleden veel onderzoek is gedaan naar tulpengalmijt en de mogelijke bestrijdingsmethoden ervan. Maar dat onderzoek is sinds de toelating van Movento bijna helemaal stil komen te liggen. "We zullen daarom een inhaalslag moeten maken op dit vlak en actuele kennis moeten vergaren over mogelijke alternatieven en de potentie daarvan. Daarvoor hebben we feitelijk nog maar één seizoen; de tijd begint dus te dringen."

Lees hier verder in de nieuwste Bloembollen Koerier, een uitgave van Bayer Crop Science, waarin Frank uitgebreid ingaat op de problematiek en zijn verwachtingen voor de teelt in de nabije toekomst.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.