Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Stroomprijs piekt op de maandagavond

Maandagavond werden hele hoge uurprijzen gerealiseerd. De EPEX-spotprijs lag tussen 19 en 21 uur op ruim 463 en 448 euro per megawattuur. De laatste keer dat de prijs boven de 448 euro uit steeg, was 16 december tussen 14-20 uur. Een groot contrast met de elektriciteitsprijs die dit weekend, zoals inmiddels haast gebruikelijk, weer enkele uren onder 0 uit of precies op 0 uit kwam.

Als oorzaak wordt in online discussies, zoals onder meer onder een post van hoogleraar energietransitie Martien Visser, op verschillende oorzaken gewezen, waaronder gebrek aan windopwek. Ook buiten Nederland lagen de prijzen hoog, met als uitzondering Scandinavië dat vaker hele lage stroomprijzen noteert met dank aan waterkrachtcentrales.

Net als maandagavond piekt dinsdag de elektriciteitsprijs twee keer. Vanochtend om 7 uur en vanavond om 19 uur komt de prijs boven de 200 euro per megawattuur uit.

Halverwege vorige week zakte de korte termijn gasprijs weer tot net iets meer dan 31 euro per megawattuur. Het TTF-contract voor oktober 2023 lag in tijden niet zo laag. Inmiddels is de prijs weer opgeklommen tot iets meer dan 36 euro dinsdagochtend.


TTF-gasprijs contract 'oktober 2023' t/m 11 september 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

De gasvoorraden in Nederland zitten vol. Ondanks dat er voor het eerst sinds tijden weer iets van gas uit de opslagen is gehaald, nam de vullingsgraad afgelopen week alsnog toe. Dat leert de laatste Haagse update vanuit het ministerie van EZK.

Het CBS publiceert cijfers over de Nederlandse inkoop van zonnepanelen. Nederland is de grootste importeur van zonnepanelen ter wereld. Daarbij komt 89 procent van de zonnepanelen uit China. Ongeveer 60 procent van de Nederlandse import wordt meteen doorgevoerd naar andere landen.

Met de hevig schommelde elektriciteitsprijzen kan flink geld worden verdiend. De Raad van State heeft een advies gepubliceerd over het Haagse wetvoorstel 'Tijdelijke wet inframarginale elektriciteitsheffing'. Met het wetsvoorstel introduceert de regering een tijdelijke heffing over marktinkomsten van elektriciteitsproducenten. Het gaat alleen om de elektriciteit die is opgewekt met zogenoemde inframarginale energiebronnen, zoals wind, zon en waterkracht. De verplichting om tijdelijk een plafond toe te passen op marktinkomsten vloeit voort uit de ‘Europese verordening betreffende een noodinterventie in verband met de hoge energieprijzen’. Dit plafond moest van 1 december 2022 tot en met 30 juni 2023 van toepassing zijn.

Het wetsvoorstel regelt dat in beginsel de marktinkomsten boven
€ 130 per MWh geproduceerde inframarginale elektriciteit worden belast tegen een tarief van 90 procent. Deze ‘inframarginale elektriciteitsheffing’ moet door elektriciteitsproducenten worden voldaan op aangifte. De Raad van State snapt de 'bijzondere omstandigheden' waarmee de regering te maken heeft, maar is niet blij met de terugwerkende kracht van de wet.