Catalina Arango, Flores Del Este:

Colombia: "Traag trouwseizoen, maar hortensiamarkt blijft groeien"

In veel landen loopt het trouwseizoen ten einde. Hoe was het dit jaar? Catalina Arango van CI Global Exchange, ook bekend van het merk Flores Del Este, vertelt ons wat ze van hun klanten over de hele wereld heeft gehoord. Ook deelt ze de exportstatistieken van Asocolflores van Colombiaanse bloemen en van hortensia's in het bijzonder. Conclusie: de Colombiaanse hortensiamarkt blijft groeien.


Catalina Arango

Trouwseizoen
De hortensia's van Flores Del Este worden naar 22 landen over de hele wereld geëxporteerd en wanneer ze hun klanten horen blijkt dat het trouwseizoen voor verschillende klanten ongeveer hetzelfde of slechter is geweest dan vorig jaar. De reden? Minder bruiloften of minder budget voor huwelijksfeesten. Maar dit kan ook komen doordat 2022 een jaar met veel uitgestelde bruiloften vanwege Covid is geweest. Maar het seizoen is nog niet voorbij, want velen leveren nog tot eind oktober en sommigen zelfs tot november en in Dubai het hele jaar door.

Hortensia's en het trouwseizoen
Arango ziet dit jaar ook een langzamer seizoen dan vorig jaar. "Dit jaar voelden we een erg trage markt, vooral tijdens de maanden juni, juli en augustus (zoals de zomers voor Covid), maar gelukkig is de vraag deze maand september erg hoog, vooral naar witte hortensia's (grote bloemen). En we denken dat deze trend zich zal voortzetten tot eind november en de eerste 2 weken van december."

Hortensiamarkt
Maar hoe doet de hortensiamarkt het in het algemeen? Vorig jaar bereikte de hortensia-export, met een waarde van € 84 mln, een historisch record. En voor dit jaar zien de cijfers er veelbelovend uit. Volgens de statistieken van Asocolflores is de exportwaarde van januari tot juni met 2% gestegen (tot € 44), terwijl de hoeveelheden met 2% zijn gedaald (tot 11.038) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. En de hortensiamarkt doet het vooral goed als we deze vergelijken met de exportcijfers van alle Colombiaanse bloemen; deze daalden met 8% in waarde en 10% in hoeveelheid als we de periode van januari tot juni 2023 vergelijken met dezelfde periode in 2022.

Flores Del Este
Het merendeel van de hortensia's gaat naar de Verenigde Staten (71,6%), gevolgd door Nederland (4,7%), Canada (3,3%), Korea (2,6%) en de Verenigde Arabische Emiraten (2%). Flores Del Este verkoopt aan 22 landen. "Onze strategie is om aan veel landen te verkopen en niet afhankelijk te zijn van de Amerikaanse markt." Ze verkopen ongeveer 34% aan Noord-Amerika, 26% aan Azië, 18% aan de Arabische landen, 16% aan Europa en ongeveer 7% aan Colombia. De meerderheid van de bloemen die op hun bedrijf worden geteeld zijn wit (60%) en de rest zijn andere kleuren, zoals donkergroen, paars, magenta, lichtgroen, donkerblauw, lichtblauw, antiek rood, antiek groen en antiek lavendel. In 2023 zullen ze 5 mln stelen leveren. "Onze hortensia's zijn de Ferrari onder de hortensia's, niet alleen omdat ze langer meegaan, maar ook omdat we zo nauwgezet en streng kunnen zijn met het teeltproces en tijdens het oogst- en naoogstproces. Al onze hortensia's hebben een traceeretiket waarop je kunt zien op welke datum de bloem is afgesneden, de kwaliteit, de persoon die de bloem heeft afgesneden, de persoon die de bloem heeft gesorteerd, etc."

Proflora
Benieuwd naar de hortensia's en het team van Flores Del Este? Ze zullen aanwezig zijn op de Proflora in Bogotá van 4-6 oktober 2023 (stand 2201-2202).

Voor meer informatie:
Catalina Arango
Flores Del Este
carango@floresdeleste.com
www.floresdeleste.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.