Praat u ook met werknemers over doorwerken na de AOW?

Eén op de 10 werknemers in Nederland is 60 jaar of ouder en zal binnen nu en 7 jaar met pensioen gaan. Daarmee verliest Nederland een waardevolle groep werknemers in een zeer krappe arbeidsmarkt. En hoewel iedereen na een lange loopbaan van het pensioen mag genieten, zijn er ook werknemers die helemaal niet willen stoppen. Om werkgevers aan te sporen het gesprek over doorwerken na de AOW aan te gaan, start het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag met voorlichting onder de noemer "Sommige werknemers zijn niet te stoppen".

Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 10 AOW’ers wel weer betaald willen werken. Voor werkgevers die verder kijken dan de AOW-leeftijd is een groep van 200.000 ervaren werknemers beschikbaar die in deeltijd zou willen werken. In deze krappe arbeidsmarkt is het daarom belangrijk om met gemotiveerde werknemers in gesprek te gaan over langer doorwerken. Zo behouden bedrijven kennis en ervaring. En hoeven zij misschien minder nieuwe medewerkers te werven. Ook zijn er andere voordelen. Zo zijn de werkgeverslasten lager en de verplichtingen voor doorbetaling bij ziekte minder zwaar.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip: "In deze krappe arbeidsmarkt hebben we iedereen nodig. Werknemers die na de AOW willen doorwerken zijn daarom enorm waardevol. Zij bieden werk- en levenservaring aan bedrijven en dragen nog steeds bij aan de samenleving. Het is een win-winsituatie. Daarom roep ik organisaties op om met werknemers die willen werken na hun AOW in gesprek te gaan."

Het bereiken van de AOW-leeftijd is voor veel mensen een mijlpaal. Ook voor Tineke de Graaf. Toch is ze blij dat ze bij Ambion, een samenwerkingsverband van 24 openbare basisscholen, nog ruim een jaar kan doorwerken als coördinator van de Ambion Academie. Tineke: "Als je vanaf je dertiende werkt, is het best gek om ineens tot stilstand te komen. Ik ben altijd bezig geweest, dus stil zitten past niet bij mij."

Sommige werknemers zijn niet te stoppen
Het bereiken van de AOW-leeftijd betekent niet meteen dat werknemers niet meer zouden willen doorwerken. Met "Sommige werknemers zijn niet te stoppen" spoort het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkgevers met tips en inspiratie aan om in gesprek te gaan met collega’s die de pensioenleeftijd naderen.

"Een tip die ik werkgevers wil meegeven? Durf het gesprek aan te gaan. Dat geldt voor werkgevers én werknemers", zegt Githa van Vilsteren, directeur bij landgoed De Wilmersberg in De Lutte. "Heel veel werkgevers staan ervoor open als je wilt doorwerken na je pensioen. Daar ben ik van overtuigd."

Meer weten?
Werkgevers kunnen op www.rijksoverheid.nl/aow of www.ondernemersplein.nl kijken. Daarnaast kunnen werkgevers in een toolkit inspirerende materialen vinden om het gesprek met hun werknemers aan te gaan over doorwerken na de AOW-leeftijd.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.