Teeltlocatie Made straalt met hybride belichting

Na een implementatie van hybride belichting, een combinatie van LED en HPS, binnen de teelttolactie van WPK Vegetable Plants in
's-Gravenzande, is het nu de beurt aan Made. Waarom is ook hier voor deze vorm van belichting gekozen? En wat is hier zo interessant aan? Nu een intensieve testperiode erop zit, lichten Wim in 't Groen en Tjebbe van den Berg, teeltspecialisten van WPK in Made, het toe.

En dan denk ik aan Brabant, want daar wordt LED belicht…
Met duurzaamheid als het voornaamste uitgangspunt, werkt WPK aan de missie om de wereld iedere dag een beetje groener te maken. Tegelijkertijd wordt een optimale kwaliteit van de planten gewaarborgd. “Binnen de teeltlocatie in Made hebben we er – net als in ’s-Gravenzande – voor gekozen om gebruik te gaan maken van hybride belichting. Met hybride belichting heb je namelijk de stuurbaarheid van LED lampen en de warmte van de traditionele belichting. Deze combinatie is voor onze situatie op dit moment het best passend,” vertelt Wim.

Hybride belichting: de magische mix die het verschil maakt
“In samenwerking met de ontwikkelaar en leverancier, Red Horticulture, en de installateur, Boekestijn Elektrotechniek, implementeerden we de hybride belichting op 1,5 ha teeltoppervlak in Made. Op dit moment zijn we bezig met het onderzoeken van de meest efficiënte lichtkleur voor elk planttype. Juist daarom is de flexibiliteit van stuurbaar licht van grote waarde voor ons,” gaat Tjebbe verder.

“Elke tomaat, paprika en komkommer heeft zijn eigen lichtbehoefte. Met stuurbaar LED-licht kunnen we aan die speciale wensen voldoen, zodat onze gewassen op hun best kunnen groeien. Vanuit onze ervaring die we met zowel HPS als LED belichting hebben, zijn we nu bezig om de verhoudingen voor elk gewas te perfectioneren.”

Maar wat maakt deze combinatie nu bijzonder? “Bij warmere dagen in het jaar breng je geen extra warmte in het bedrijf door het gebruik van LED. Het nadeel is dat je bij koude dagen warmte mist. Echter, is juist daarom gekozen voor een hybride oplossing,” stelt Tjebbe. “Een bijkomend voordeel van hybride belichting is de energiebesparing. Met dezelfde hoeveelheid energie kunnen we meer licht aan de planten geven. Dit resulteert in een efficiënter gebruik van energie, terwijl we tegelijkertijd een optimale groeiomgeving creëren. Al met al biedt hybride belichting een gebalanceerde mix van warmteregulering, energiebesparing en een optimale omgeving voor de groei van onze gewassen,” concludeert Wim.

Voor meer informatie:
WPK Vegetable Plants
Schanseind 19
4921 PM Made
Tel: +31 (0)162 673360
https://wpk.nl/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.