“Een tijd om nooit meer te vergeten!” is hoe Renzo Grootscholten zijn stageperiode bij Bevofarms in Canada beschreef op LinkedIn. In februari begon Renzo aan zijn 3de-jaars stage voor de opleiding tuinbouw en agri-busines in Delft, en vertrok voor vijf maanden naar Canada om bij Bevofarms te werken.
Dit had hij ook in Nederland kunnen doen, maar naar eigen woorden was hij er altijd al van overtuigd dat hij zoiets in het buitenland wilde doen op een leeftijd dat het nog makkelijk kan. “Je bent nog vrij om dat soort dingen te doen. En Bevofarms sprong er bij mij wel uit. Ik ben zo in contact gekomen met Peter en die zei dat er nog een onderzoek was dat ik kon doen en dat er een slaapplek voor me was. Dat gaf wel de doorslag om in het vliegtuig te stappen.”
Jong enthousiasme in Canada
Bevofarms is een groot bedrijf, in Vancouver, vergelijkbaar met de grootste plantenkwekers in Nederland. Ze hebben rond de 45 hectaren aan kassen staan, en afhankelijk van het seizoen werken er zo’n 150 tot 200 mensen.
“Bij ons thuis telen ze radijs, dan heb je een teelt op 18 hectare. Bij Bevofarms hadden ze wel 50 teelten die ik zag in die 5 maanden, dat was voor mij onwijs gaaf. Je komt met zoveel verschillende gewassen in aanraking en als tuinbouwstudent is dat precies wat je wilt. Het is een ambitieus bedrijf die mij de vrijheid gaf om me te ontwikkelen,” zegt Renzo.
Ieder half jaar krijgt het bedrijf twee nieuw stagiaires, dit maal Renzo en Rick, die meelopen en werken aan onderzoeksprojecten voor het bedrijf. Dit kunnen studenten van over heel de wereld zijn, zoals bijvoorbeeld hun huidige hoofdteler en voormalig stagiaire uit Brazilië.
“Het enthousiasme wat die studenten met zich meebrengen is ook merkbaar in ons team. Ze trekken zich echt aan elkaar op. Dat jonge enthousiasme is iets dat we hier ook echt waarderen. Een paar van de huidige hoofdtelers waren ook stagiaires en die brengen gewoon zo veel vernieuwing met zich mee,” vertelt Peter Kuijvenhoven van Bevofarms.
Stage bij Bevofarms
Voordat de stage begon werd er een team en plan gestructureerd met als hoofddoel activiteiten rond water en klimaat. Verder kregen de stagiaires net als de hoofdteler nog een tweede taak die dit keer te maken had met onderzoek naar LED-licht in klimaatkamers, een vraag vanuit de hoofdteler.
“We hadden al een idee van hoe dat zou kunnen werken, maar niks was nog bewezen. We hadden al veel informatie opgezocht, maar er waren ook veel verschillende resultaten van vergelijkbaar onderzoek bij andere plantenkwekers. Daarom wilden we het op eigen locatie doen, zo weet je toch beter wat het beste past bij je eigen situatie.”
De vraagstelling was als volgt: wat voor response geeft een plant bij verschillende da lengtes in relatie met LED-licht in klimaatkamers, specifiek voor tomaten en paprika?” Deze vraag werd vervolgens opgesplitst. Is er effect te zien bij 8, 10, 12 of 14 uur daglengte? Is er effect van LED-licht met of zonder verrood licht en is dat nodig? En heeft de variatie van planten nog invloed op de activiteit?
“De vorige stagiaires zijn met het onderzoek begonnen en hebben gekeken naar de verschil in kiemingratio tussen zaden in de kas, en wat de voor- en nadelen zouden zijn van het gebruiken van een klimaatkamer tijdens dit proces. Dat onderzoek is nu nogmaals getest en uitgebreid door Renzo en Rick,” zegt Peter.
Renzo’s deel van het onderzoek ging over de invloeden van licht intensiteit en daglengtes op de opkweek van jonge tomaten en paprika planten in een vertical farming omgeving, klimaatkamer, en hoe hier de eerste fase van doorkweek in op te kunnen doen.
“Hiervoor werden twee proeven opgezet met tomaten en paprika vanaf het zaaien tot aan de afkweek. De planten hebben eerst in klimaatkamer gestaan, en na het planten in steenwolblokken werden ze in de kas uitgezet onder dezelfde omstandigheden. De controleproef werd volledig opgekweekt vanuit de kas. Er werd gekeken naar drie verschillende daglengtes en drie verschillende licht- intensiteiten in de klimaatkamer, en dan vier behandelingen per gewas voor paprika en tomaat. Tussentijdse metingen werden gedaan voor kiemingpercentage en uniformiteit, en eindstandmetingen betrokken planthoogte, stam dikte, aantal bladen onder de split en boven de split, vers gewicht, en plantoppervlakte. Daarin zagen we bij paprika wel een erg goed resultaat, een 15% hoger kiemratio, en voor tomaten was dit 5 tot 10%,” vertelt Renzo.
Op basis van de resultaten hebben ze bij Bevofarms besloten om volgend jaar december klimaatkamers te installeren.
Tijdens de volgende stageperiode krijgt het bedrijf weer twee studenten uit Nederland die dit keer onderzoek mogen doen naar het inrichten van die klimaatkamer gebaseerd op efficiëntie, gelijkmatigheid, irrigatie, en kwaliteit. Want de klimaatkamers moeten natuurlijk wel optimaal gebruikt worden.
De wereld is zo veel groter
Niet alleen de werkervaring en het onderzoek zijn wat Renzo’s Canada avontuur de moeite waard hebben gemaakt. Ook Canada zelf was een hele ervaring voor hem.
“Leren en groeien in een internationale omgeving is voor mij misschien nog wel het meest waardevol. Je leert vooral dat de tuinbouwsector zoveel meer is dan alleen Nederland. Wat ik bij mezelf zag, als iemand uit het Westland, is dat je al snel denkt dat Nederland en het Westland wel echt ‘top of the bill’ zijn, en dat geloof ik nog steeds, maar het is lang niet alles, er is zoveel meer dan dat. Dat heeft mijn ogen echt geopend. In Canada doen ze ontzettend veel. Bij Bevofarms loopt het in drukke periodes op tot wel 200 medewerkers, dus die doen niet onder aan onze tuinbouwcultuur in Nederland.”
Ook Peter begrijpt dit sentiment maar al te goed, aangezien ook hij op jongen leeftijd stage heeft gelopen in Canada. “Ik weet hoe belangrijk het is om te zien hoe groot de wereld is, en heb enorm veel van mijn tijd hier geleerd en mee teruggenomen naar Nederland. Toen ben ik bij de zaak van mijn pa gaan werken, ook al wou ik misschien ook wel een beetje terug naar Canada. Op latere leeftijd kwam die kans weer langs toen Bevofarms ineens op mijn pad kwam. Nu ben ik eigenaar en ik ben blij dat ik dat toch gedaan heb, want het was mijn beste beslissing ooit.”
Het volgende hoofdstuk
En zo snel als het begonnen was, loopt het nu weer af. Renzo’s stage zit erop en hij begint volgend jaar aan zijn laatste jaar van de opleiding. Maar dat dit een periode is om op terug te kijken mag wel duidelijk zijn.
“We hebben echt iets neergezet om trots op te zijn, en ik ben heel blij dat ik gegaan ben. Het was wel even schakelen om zo op zondag je koffers te pakken en een laatste rondje te lopen op het bedrijf. Dan denk je toch wel, ‘hier heb ik de afgelopen vijf maanden ongelofelijk veel uren gewerkt.’ Er zitten bloed, zweet, en tranen in, en nu is dat hoofdstuk toch wel echt afgelopen. En nu is het door naar het volgende hoofdstuk,” concludeert Renzo.
Voor meer informatie:
Bevo Farms Ltd.
22350 - Hwy 10
Langley, BC
Canada V2Y 2R1
Tel.: +1 604 888 0420
https://www.bevofarms.com/