Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lode Claus, Kruiden Claus:

"Voor ons ontstaat tegenwoordig een tweede seizoen in het najaar door vraag vanuit boomkwekerijen"

Tholen - Voor Kruiden Claus zijn deze maanden normaal gesproken de kalmere maanden van het jaar. De kwekerij beleeft zijn piek in het voorjaar, maar sinds een aantal jaar is er ook een 'tweede seizoen' voor het kruidenbedrijf bijgekomen. "De laatste jaren hebben we gemerkt dat er in het najaar veel vraag vanuit boomkwekerijen komt voor kruiden die dan vooral gebruikt worden als bodembedekker of onderbegroeiing", vertelt zaakvoerder Lode Claus.

Het bedrijf komt uit een relatief drukkere zomerperiode, waarin de verkoop in de doorgaans kalmere maanden goed door bleef lopen. "Normaal gesproken bestellen de tuincentra, wat een groot deel van ons klantenbestand is, minder frequent gedurende de vakantiemaanden. Echter was het wisselende, vochtige weer voor ons niet nadelig. Het was ideaal moestuinweer, waardoor de afzet toch goed doorgelopen is. Meer dan als het een traditionele zomer was en dat is ook wel fijn, want door het natte voorjaar was het seizoen wat later gestart. Echter hebben we op deze manier onze cijfers wel goed kunnen halen."

Tweede seizoen
Alleen breekt dus nu, zoals gezegd, het 'tweede seizoen' voor Kruiden Claus aan. "Het voorjaar is van oudsher de drukste periode. Maart tot en met juni, maar vanuit de boomkwekerijen is het van september tot november opeens ook aan de drukke kant. Dan gaan er mooie getalen naar onder meer Frankrijk en Luxemburg, merken we. Het is een kort en wat minder hevig seizoen dan het 'eerste seizoen', maar zo kunnen we toch een goede afzet creƫren."

"Het is toch nog altijd de traditie dat boomkwekerijen in het najaar aanplanten en dan bijvoorbeeld werken met soorten als het Maarts viooltje. Het is een mooi, aromatisch viooltje dat, zoals de naam al verraadt, in maart bloeit. Echter moet je in het najaar al planten, zodat de onderbegroeiing in het voorjaar al goed dicht gegroeid is. Dan werk je met een voorsprong en zeker vanuit de groothandels die leveren aan tuinaannemers zien we in deze soorten veel vraag gedurende het najaar."

Daslook als gezonde lente opener
Zelf blijft de kwekerij in de komende maanden ook actief met het oppotten van verschillende soorten kruiden, die in het voorjaar klaar moeten zijn. "Het is nu ideaal weer om nog heel wat kruiden op te potten. Zeker de laatste jaren blijft het zacht tot november, waardoor je als je op tijd start in het voorjaar al een mooie plant aan kunt bieden."

"Een voorbeeld van zo'n kruid is daslook. Deze komen vanaf midden februari op en is een van de eerste voorjaarskruiden die voorradig is. Om daarentegen te zorgen dat hij vroeg in het voorjaar beschikbaar is, moet je hem in het najaar al oppotten, zodat men in het voorjaar ook niet hoeft te forceren. Het seizoen is vervolgens maar kort en duurt tot april, maar daslook luidt traditioneel de lente in."

Dit is ook af te leiden aan de naam, zo stelt Lode. "In het Frans wordt daslook vertaald naar L'Ail des ours (Allium ursinum). Dit betekent letterlijk berenlook, wat refereert naar het feit dat er in het vroege voorjaar, als de beer uit zijn winterslaap komt, nog geen blaadjes aan de boom hangen of veel vers voedsel te vinden is. De daslook groeit echter al wel. Hier kiest de beer vervolgens voor en het wordt gezegd dat dit kruid de ideale zuiveringskuur is van mogelijke parasieten in de darmen van de beer. In het verlengde daarvan is het voor mensen ook het ideale kruid om gezond de lente in te gaan en zeker in Vlaanderen wordt hier gebruik van gemaakt."

Kruiden, kweken, koken
Kruiden Claus heeft daarnaast van de zomer een 'Dinner with the Queen' georganiseerd. "Dat is eigenlijk gegroeid uit het boek wat we geschreven hebben en draaide om de waarde van de bij. Het is een gastronomisch diner, te midden van de velden, waarbij de kok, waarmee we hebben samengewerkt de maaltijden bereidt. Wij verzorgen vervolgens de informatie en beleving rond de kruiden. Het was een zeer succesvol evenement, waarbij we, ondanks het mindere weer, toch zo'n 800 gasten hebben mogen verwelkomen."

Het is ook een reden dat Lode, samen met zijn vader Christian, de voorbereidingen aan het treffen is voor een vervolg op het boek 'Kruiden, kweken, koken'. "Het zou het 5de boek zijn en we hebben er pas met de uitgeverij voor om de tafel gezeten. We hebben veel positieve respons gekregen op het laatste boek. De combinatie kweken en koken, waarbij eerst het kruid centraal staat en er vervolgens een recept omheen wordt bedacht, lijkt in de smaak te vallen. Daardoor willen we vanuit hetzelfde concept een vervolgboek schrijven, dat volgend jaar september moet verschijnen. Dat is nog ver, maar geeft ons de kans om door alle seizoenen de kruiden te kunnen belichten. Zowel de voorjaars- als de najaarskruiden, klassiek en wat specifieke speciale soorten. Een hele leuke manier om de kruiden centraal te zetten", besluit Lode.

Voor meer informatie:
Lode Claus
Kruiden Claus
Beerstraat 1
9770 Kruishoutem, Belgiƫ
+32 (0)498 106 733
[email protected]
www.kruidenclaus.be