Afgelopen 22 juni vierde AgroFossilFree haar Brokerage Event in Brussel. Na bijna drie jaar werk was het evenement een gelegenheid om de belangrijkste resultaten te presenteren, zoals het AgEnergy Platform, een interactieve tool met meer dan 1.500 Fossiel-Vrije-Energie-Technologieën en Strategieën (FEFTS), en een Beslissingsondersteunende Tool om de gebruiker te helpen bij het keuzeproces en rangschikken om de meest interessante maatregelen voor elk landbouwbedrijf te vinden. De projectpartners presenteerden ook 19 beleidsaanbevelingen die alle conclusies van het project bundelen om de weg te effenen naar de landbouw in de EU door de afhankelijkheid van fossiele energie te verminderen met behoud van de opbrengst en de kwaliteit van het eindproduct en vermindering van de milieu-impact.
In totaal namen 64 mensen deel aan een live en online evenement, georganiseerd door REScoop. De aanwezigen kregen de kans om kennis te maken met multistakeholder- en netwerkactiviteiten, zoals de resultaten van online, regionale en transnationale workshops, meer te weten te komen over de huidige status van het energieverbruik in de Europese landbouw, en ook over de mening van boeren en adviseurs over FEFTS. Tijdens het laatste deel van het evenement was er een paneldiscussie tussen vertegenwoordigers van CNH Group, John Deere, Bio-energy Europe, Solar Power Europe en de European Conservation Agriculture Federation.
Meer weten over AgroFossilFree
Het AgroFossilFree-project is een driejarige coördinerende en ondersteunende activiteit (CSA), gefinancierd door de EU in het kader van het Horizon2020-programma, geleid door het Centre for Research and Technology – Hellas, Griekenland (CERTH). Het project evalueert de huidige status van de landbouw in de EU op het gebied van energiegebruik en beoordeelt de bestaande behoeften, zodat boeren hun landbouwproductie kunnen optimaliseren door efficiënter energiegebruik en minder uitstoot van broeikasgassen, wat leidt tot economische, agronomische en milieuvoordelen. Het project werkt met een "multi-actorbenadering", waarbij in het consortium niet alleen wetenschappers en onderzoekers zijn opgenomen, maar ook voorlichtingsdiensten, boerenorganisaties en industriële partners uit 9 landen, waardoor de diversiteit van teeltsystemen en agroklimatologische zones mogelijk is. Delphy maakt voor Nederland deel uit van dit consortium.
Voor meer informatie volgt u het project op Twitter, Facebook en LinkedIn of bezoekt u de website www.agrofossilfree.eu waar u het AgEnergy Platform inclusief de Decision Support Tool vindt. Meer informatie is ook op te vragen bij Projectleider Nederland Harm Brinks (Delphy) via [email protected]