Raymond Evison presenteert eerste clematis-varieteiten uit eigen veredelingsprogramma

Raymond Evison zoekt, veredelt en ontwikkelt al meer dan zes decennia clematisplanten. Al bijna 40 jaar kweekt hij jonge clematisplanten op het eiland Guernsey en in 2014 startte hij een nieuwe, eigen clematisveredelingsprogramma. Nu, bijna 10 jaar later, presenteerde hij op de afgelopen RHS Chelsea zijn eerste nieuwe soort, Clematis Tumaini™ EviGsy151(PBR), en volgend jaar komen daar nog twee varieteiten bij. De soorten worden geteeld en vermeerderd op de eigen kwekerij (Guernsey Clematis Nursery) en de jonge planten worden over de hele wereld verscheept. In dit artikel meer over het bedrijf, de veredeling en de clematismarkt.

Raymond Evison bij Plantarium|Groen Direkt 2023

Duurzaamheid
Bij Guernsey Clematis Nursery Ltd worden ongeveer 2,5 miljoen jonge planten per jaar geproduceerd op een oppervlakte van 1,21 hectare, die voorziet in 20% van de jaarlijkse wereldwijde behoefte aan jonge clematissen. Hun grootste markten zijn Noord-Amerika, het VK en Europa. Duurzaamheid is altijd al een belangrijk onderwerp geweest voor het teeltbedrijf, en vorig jaar ontvingen ze zelfs een Koninklijk mandaat, toegekend door, op dat moment, ZKH, de Prins van Wales, niet alleen voor het leveren van planten aan het Koninklijk Huis, maar ook voor het bereiken van een hoog niveau van duurzaamheid.

"95% van de materialen die we gebruiken zijn gerecycled of recyclebaar, we oogsten regenwater uit onze serres en gebruiken dit 3-4 maanden, en we hebben nu zonnepanelen die 80% van onze elektriciteitsbehoefte opwekken." Bovendien hebben ze ook hun gebruik van veen verminderd. In het Verenigd Koninkrijk is er veel vraag naar veenvrije planten. Daarom hebben we besloten om ons gebruik van veen te verminderen en onze hoofdteler, Chris Ozanne, heeft geweldig werk verricht om het te verminderen en volgend jaar zullen de planten voor 90% veenvrij zijn. In de vermeerdering zijn we al bijna 100% veenvrij."

Chris Ozanne met Clematis Guernsey Fluit EviGsy153 (PBR)

Veredeling
Na een jarenlange vruchtbare samenwerking met Poulsen Rosea A/S startte Evison in 2014 zijn eigen veredelingsprogramma, het Raymond J Evison Ltd veredelingsprogramma. Ondanks dat ze al bijna tien jaar veredelen, begint de echte reis nu pas. "Het duurt ongeveer 8-10 jaar van bestuiving tot lancering op de markt, en daarom is 2023 pas het begin van hun volgende fase in hun veredelingsavontuur."

Wat speciaal is aan hun rassen, vervolgt Evison, is dat ze sterk zijn, doorbloeiend en lang bloeien. "We willen planten die makkelijk te telen zijn voor de teler, makkelijk te verkopen voor de retailer en makkelijk te laten slagen voor de eindconsument."

Tumaini EviGsy151(PBR), klik hier voor meer foto's en informatie.

Nieuwe soorten
Clematis Tumaini EviGsy151(PBR) was het eerste nieuwe ras uit het veredelingsprogramma dat eerder dit jaar werd geïntroduceerd op de RHS Chelsea Flower Show. Volgend jaar volgen twee nieuwe soorten, namelijk Clematis Guernsey Flute EviGsy153 (PBR) en Clematis Lindsay EviGsy152(PBR). "Guernsey Flute is een witte langbloeiende soort, een verkoopbare plant kan ongeveer 8 weken bloeien. Lindsay is een diep paars/blauwe clematis vernoemd naar onze directeur, Lindsay Reid, die meer dan 30 jaar met Evison heeft samengewerkt en eind dit jaar met pensioen gaat."

Clematis Guernsey Flute EviGsy153 (PBR), klik hier voor meer foto's en informatie.

Clematismarkt
Volgens Evison gaat het goed met de clematismarkt. "De verkoop stijgt wereldwijd, behalve in China waar het een tijdje rustig is geweest voor alle import van plantmateriaal." Al met al is Evison tevreden. "We zien dat er nog steeds veel vraag is naar de clematis; er is altijd plek voor een clematis in een tuin en hij is makkelijk te kweken en een dankbare plant met veel bloemen."

Clematis Lindsay EviGsy152(PBR), klik hier voor meer foto's en informatie.

Hoge verwachtingen voor de nieuwe rassen
Als we naar de toekomst kijken, heeft Evison goede hoop voor hun nieuwe soorten. "Onze rassen zijn langbloeiend, wat niet alleen een voordeel is voor de consument, maar ook voor de retailer. Veel van de oude traditionele soorten bloeien maar twee weken, terwijl onze nieuwe rassen tot wel 8 weken bloeien, waardoor ze uitzonderlijk lang houdbaar zijn. Op zijn beurt heeft de winkelier een langere periode om de bloemen te verkopen, omdat consumenten planten met bloemen willen kopen. Bovendien zijn onze soorten gemakkelijk te snoeien; we noemen het de paardenstaartknip."

Ook zijn ze eerder dit jaar een samenwerkingsverband aangegaan met Plantipp BV, die nu zorgt voor de plantenoctrooien en telersrechten van de nieuwe selecties. "Het is een win-winsituatie."

En last but not least, om de retailer en consument te laten slagen, gingen ze de dialoog met hen aan via social media. "We zijn veredelaars en vermeerderaars en we leveren aan telers, maar op deze manier kunnen we de hele keten ondersteunen. Door hen te helpen slagen, creëren en stimuleren we de vraag naar onze clematisplanten."

Voor meer informatie:
Andy Jeanes
Raymond J. Evison Ltd.
ajeanes@guernsey-clematis.com
www.guernsey-clematis.com
www.raymondevisonclematis.com
Facebook: Raymond Evison Clematis
Twitter: @RaymondEvison
Instagram: raymondevisonclematis
LinkedIn: De Guernsey Clematiskwekerij


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.