Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Daling elektriciteitsprijzen verwacht

De rust keert terug op de energiemarkten, maar de vraag is voor hoelang? Woensdagochtend ligt de korte termijngasprijs op de TTF op zo'n 34 euro per megawattuur en liggen de winterprijzen voor komende winter rond de 50 euro. De elektriciteitsprijzen volgen de gasmarktontwikkelingen.

De vraag waarmee deze update opent stellen energiespecialisten van handelsplatform Powerhouse. Men wijst op onrust op de oliemarkt, een dreigend conflict op de steenkoolmarkt en wijst de gasmarkt als veroorzaker van alle onrust aan. De ogen zijn gericht op Noorwegen, waar aangekondigd onderhoud plaatsvindt komende tijd. Aangekondigd, dus er is rekening mee gehouden, maar als er los van Noorwegen nog andere verstoringen in vraag en aanbod zijn, kunnen de prijzen alsnog weer stevig reageren.

Voor de elektriciteitsprijzen wordt een daling verwacht door minder hittevraag voor koeling en toenemende producties in Frankrijk. Bij Powerhouse spreken ze van 'een recept voor dalende prijzen'. Woensdag is daar nog niet echt iets van te merken op de EPEX-markt. Met 112 euro per megawattuur ligt de prijs iets hoger dan op maandag en dinsdag. Lees hier de hele Powerhouse-update.


TTF-gasprijs contract juli 2023 t/m 29 augustus 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

De langverwachte stikstofinstallatie in Zuidbroek, die hoogcalorisch aardgas om kan zetten naar laagcalorisch gas (zoals uit het Groninger gasveld), gaat in oktober stapsgewijs draaien. Dat meldt Gasunie op basis van de meest actuele informatie van hoofdaannemer Air Products. "Mede door de sterk gedaalde marktvraag als gevolg van de hoge prijzen is het huidige beeld dat de verwachte capaciteit van de stikstofinstallaties in voldoende mate in de vraag naar stikstof kan voorzien. Er zijn geen gevolgen voor ons eerdere advies van 31 januari 2023 met betrekking tot gaswinning uit het Groningenveld."

De Raad van State heeft geoordeeld dat staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in mocht stemmen met de winning van maximaal 2,8 miljard kubieke meter gas uit het Groningenveld voor het jaar 2022-2023. Groninger Bodem Beweging en een aantal bewoners van het aardbevingsgebied waren het niet eens met het vaststellingsbesluit van de staatssecretaris en waren daartegen in beroep gekomen.

Hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool, Martien Visser, blikt op X (voorheen Twitter) terug op 1 jaar zonder Russische gaslevering via pijpleidingen aan Noordwest-Europa.