VK besluit tot uitstel invoereisen voor vijftal snijbloemen

Per 31 januari 2024 gaat de verplichting in van fytosanitaire certificaten bij de export van vijf soorten snijbloemen naar het Verenigd Koninkrijk. Het betreft snij-orchidee, chrysant, dianthus, gypsophila en solidago. Het uitstel bedraagt drie maanden. De vorige ingangsdatum was 31 oktober 2023.

Het uitstel geldt overigens ook voor de meeste dierlijke en plantaardige producten, dus kunnen Europese exporteurs ook na oktober nog enkele maanden min of meer ongehinderd hun handel naar het Verenigd Koninkrijk blijven sturen.

Het is al de vijfde keer dat de Britten de brexitcontroles uitstellen. Ditmaal gaat het om een relatief korte vertraging. De eerste nieuwe grensformaliteiten worden niet in oktober, maar op 31 januari 2024 geïntroduceerd.

Aangenomen dat er niet nog meer vertraging komt, zullen Europese exporteurs zendingen vanaf 31 januari 2024 moeten voorzien van een gezondheidsverklaring. Op 30 april 2024 komen er fysieke controles, en tot slot op 31 oktober 2024 verplichte veiligheidsaangiften. Eerder deze zomer schrapte de Britse regering al een plan om de Europese CE-markering voor productveiligheid te vervangen door een Britse UKCA-certificering. In plaats daarvan zullen CE en UKCA naast elkaar blijven bestaan.

De inhoud van het Border Targeting Operating Model (BTOM) vindt u hier.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.