Corrosiegevaar bij systemen met zonnepanelen

Tholen - Als gevolg van de hoge energieprijzen en de energietransitie die is ingezet, zijn telers hun kassen gaan verwarmen met lagere temperaturen. Daardoor ligt corrosie in verwarmingssystemen weer op de loer. Ook bij andere systemen in de glastuinbouwbedrijven is waterbehandeling om corrosie te voorkomen echter belangrijk. Spirotech levert zulke oplossingen. Waterbehandeling is net zo goed nodig in koelsystemen of bij systemen met zonnepanelen.

Zoals algemeen bekend is hier de afgelopen tijd door veel bedrijven flink in geïnvesteerd. Maar ook hier ligt corrosiegevaar op de loer, en daarvan lijkt niet iedereen zich bewust. “Goed engineeren van zulke systemen is echt nodig", zegt Area Sales Manager Martijn Worst. "Anders loopt zo’n dure investering hard bij je weg. Als je niet goed oplet, kunnen er binnen twee jaar al verstoppingen of lekkages ontstaan door corrosie.”

Bij het ontluchten van systemen met zonnepalen kiest Spirotech er voor het water eerst voor te koelen voordat het ontlucht wordt. Dit vanwege temperaturen tot 160 graden Celsius die het water hier kan bereiken. “De meeste ontgassers die wij maken kunnen temperaturen tot 90 graden Celsius aan, met een expansievat ervoor tot 70 graden.”


Spirotech-verwarmingssysteem op locatie in Helmond

Noodzaak
Bij elke verandering qua verwarming of koeling of bij innovaties zoals met zonnepanelen is het zaak weer even goed na te denken over het voorkomen van corrosie. “’Wij hebben het proces in de installatiewereld vanaf het begin meegemaakt. Men zag eerst de noodzaak niet. Tot dat voorbeelden van serieuze problemen bekend werden. Nu is het gemeengoed, vooral in grote installaties doet niemand meer moeilijk over de investering in ontgassers.

Via Zantingh bereiken Spirotech inmiddels de eerste problemen met verwarmingsssystemen in de glastuinbouw als gevolg van stoken met lagere temperaturen. “Telers weten dan nog niet altijd waar ze de oorzaak moeten zoeken. Wij bekijken dan de installatie ter plaatse en tappen water af. Daarmee kunnen we de oorzaak met een laboratoriumtest van het water, op onze eigen locatie met laboratorium in België, vinden. Negen van de tien keer is het corrosie.” De inzet van ontgassers en expansieautomaten staat in de sector nu nog in de kinderschoenen, maar in Helmond verwachten ze dat net als in de utiliteit de systemen snel meer in trek gaan raken.

Voor meer informatie:
Spirotech BV
Churchilllaan 52
5705 BK Helmond
+31 492 578 989
info@spirotech.com
www.spirotech.nl

Zantingh
info@zantingh.com
www.zantingh.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.