De TTF-gasprijzen voor de korte termijn liggen alweer een week boven de 35 euro per megawattuur. Zelfs de grens van 40 euro werd alweer even overschreden. Donderdagochtend zien we net geen 38 euro op de borden staan. Ondertussen wordt ook een stijging van de spotprijzen voor elektriciteit verwacht.
Daarop wijzen de energie-experts van energieleverancier Vattenfall in een weekupdate. Naast hun duiding over de reden voor de hogere gasprijzen (de stakingsdreiging is nog altijd niet van de baan in de Australische LNG-sector) voorspellen ze oplopende spotprijzen voor elektriciteit.
"Op de spotmarkten voor elektriciteit is de verwachting dat de prijzen de komende weken op zullen lopen. De belangrijkste reden hiervoor is dat het de komende weken, volgens de voorspellingen, bovengemiddeld warm wordt en het minder gaat waaien. Dit zorgt voor minder aanbod van elektriciteit en meer vraag, waardoor de gemiddelde prijzen hoger uit zullen vallen.
Vanaf week 35 zullen de temperaturen weer rond de normale waarden voor deze tijd van het jaar komen te liggen. Ook het einde van de zomervakanties zal leiden tot meer vraag en daardoor bijdragen aan de hogere prijzen. De spotmarkten voor gas zullen ook de komende weken nog in belangrijke mate bepaald worden door de ontwikkelingen met betrekking tot de stakingen in Australiƫ."
TTF-gasprijs contract 'september 2023' t/m 16 augustus 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
De elektriciteitsprijs ligt vandaag boven de 100 euro per megawattuur. 106,9 euro om precies te zijn. Ook woensdag was de prijs al hoger dan 100 euro, terwijl de dagen en weken voordien de prijs daar (ruim) onder bleef. Voor het laatst op 10 juli lag de prijs hoger dan 100 euro.
Experts wijzen er in een bijdrage van het Internationaal Energieagentschap (IEA) op dat het hard nodig is om voor de elektriciteitsmarkt verder te kijken dan de eigen landsgrenzen nu er massaal hernieuwbare elektriciteit wordt opgewekt overal. Er is volgens hen een grensoverstijgend systeem nodig, waarbij men naast fysieke infrastructuur zoals kabels nadrukkelijk ook wijst op het maken van goede afspraken en regels.
De Nederlandse economie groeit in 2023 met 0,7% en in 2024 met 1,4%. Dat voorspelt het Centraal Planbureau in de concept-Macro Economische Verkenning 2024.
De broeikasgasemissie van de EU-economie daalde in het eerste kwartaal van 2023 met 2,9% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2022 becijfert Eurostat.