SIG&F-subsidie beschikbaar voor Moleaer-installatie

"Duurzamer werken en betere plantweerbaarheid dankzij Moleaer"

Een betere plantweerbaarheid én een schoon watersysteem, waardoor minder reinigingsmiddelen hoeven worden ingezet. Dat zijn voor tomatentelers Eric en Nicole Geurts de belangrijkste winstpunten van de Moleaer-installatie, die eind mei werd geplaatst op hun bedrijf. Royal Brinkman signaleert dat de belangstelling voor deze installaties - die zorgen voor een betere waterkwaliteit - sterk toeneemt. Het feit dat SIG&F-subsidie beschikbaar is, maakt de investering extra interessant.

Duurzaam werken is een belangrijk speerpunt van Kwekerij Geurts in het Noord-Limburgse Oirlo. “Maar ook onze telersvereniging, Fossa Eugenia, hecht hier veel waarde aan”, vertelt Eric Geurts. Hij teelt trostomaten op een oppervlak van 3,3 hectare. “Samen met Fossa Eugenia zijn we daarom gaan kijken hoe we de plantweerbaarheid konden verbeteren, om zo de vatbaarheid voor ziekten en de inzet van chemie te verlagen. We klopten aan bij Royal Brinkman voor advies. Zij attendeerden ons op de mogelijkheden van de Moleaer-installatie.”

Het systeem van de Amerikaanse fabrikant Moleaer voegt negatief geladen zuurstofgasdeeltje toe aan het water en verbetert daarmee de waterkwalteit. Het grote verschil met andere technieken is dat dit zeer efficiënt gebeurt, vertelt René Mondt van Royal Brinkman. “Wanneer de unit een halve kilo zuurstof maakt, lost 90 procent daarvan op in het water van de dagvoorraad. Bij andere technieken, zoals beluchten, ligt dit percentage beduidend lager.”


V.l.n.r. Rick Grubben, René Mondt en Nicole en Eric Geurts bij de Moleaer-installatie van Kwekerij Geurts.

Dubbele winst
Het feit dat het gietwater meer zuurstof bevat, heeft volgens Nicole Geurts duidelijk effect op de gewasgroei. “Sinds we de unit hebben staan, groeit het gewas duidelijk beter. De wortelontwikkeling is goed, waardoor de plant de beschikbare voedingsstoffen beter opneemt. Ook is het gewas minder vatbaar voor schimmels. Een groot voordeel, zeker omdat de schimmeldruk is verhoogd vanwege het feit dat we zuiniger moeten omgaan met energie.”

Eric Geurts voegt toe dat het watersysteem van het bedrijf goed schoon blijft dankzij de installatie. “De negatief geladen zuurstofgasdeeltjes vernietigen algen en voorkomen dat een biofilm ontstaat in de leidingen. De inzet van waterstofperoxide, om de waterleidingen te reinigen, is daardoor niet meer nodig op onze kwekerij. Ook dat is een flinke stap voorwaarts. Moleaer stelt ons in staat om duurzamer te werken én draagt bij aan een betere plantweerbaarheid. Dubbele winst dus.”

Subsidiemogelijkheden
Het feit dat SIG&F-subsidie (voorheen GMO) beschikbaar is voor aanschaf van de installatie maakt de investering extra interessant. “En omdat de unit meerdere voordelen biedt, kan deze subsidie behoorlijk oplopen”, licht René Mondt toe. “De installatie komt voor deze SIG&F-subsidie in aanmerking op basis van haar ontsmettende en oxidatieve eigenschappen. Op dit vlak is het Moleaer-systeem uniek en onderscheidt dit zich van andere installaties. De Amerikaanse fabrikant heeft ook volop onderzoek gedaan om dit te onderbouwen, daarnaast liggen diverse externe onderzoeken en rapportages ten grondslag aan de subsidietoekenning. Om een subsidieaanvraag concreet in gang te zetten, kunnen telers het beste aankloppen bij hun telersvereniging of bij een subsidie-adviseur.”


De installatie levert tomatentelers Nicole en Eric Geurts meervoudige winst op.

Veel belangstelling
Rick Grubben van Royal Brinkman geeft aan dat steeds meer ondernemers belangstelling hebben voor de duurzame Moleaer-installatie. “Sterker nog: de unit die we bij Kwekerij Geurts plaatsten, was de 200e sinds 2017. Toen gingen wij als Royal Brinkman een partnership voor de tuinbouw aan met Moleaer. Maar hoewel de subsidie een mooie extra trigger is, zijn het vooral de teelt- en duurzaamheidsvoordelen die ondernemers over de streep trekken. Daarnaast wordt de wetgeving strenger en verschraalt het middelenpakket, wat telers dwingt om te investeren in een betere waterkwaliteit en plantweerbaarheid. Deze techniek helpt om stappen voorwaarts te zetten op beide vlakken!”

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
info@royalbrinkman.nl
www.royalbrinkman.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.