Rabobank: tuinbouw in rustiger vaarwater

De prijzen en producties van de tuinbouwsectoren laten een stabiel beeld zien. Ondernemers zijn zich afgelopen jaar meer bewust geworden van de grilligheid van energieprijzen. De markten voor groente, fruit en bloemen zijn weer tot rust gekomen. Het inflatiepercentage daalt, waardoor het besteedbaar inkomen van consumenten minder hard terugloopt. Hierdoor kunnen de meeste eindproducten hun prijzen behouden.

Rabo-tuinbouwbarometer geeft stabiel beeld
De Rabo-tuinbouwbarometer is een inschatting van een panel van dertig Rabobank-medewerkers die betrokken zijn bij klanten in de tuinbouw. Dit panel geeft antwoord op de vraag: “Welk rapportcijfer geeft u de financiële ontwikkelingen van tuinbouwbedrijven op dit moment?” Hieruit ontstaat een kengetal dat aangeeft hoe de tuinbouw zich gemiddeld financieel ontwikkelt.

De uitkomst laat een stabiel beeld zien. Vorige keer was de score een 6,9, nu komt deze uit op 7,1. Verkoopprijzen liggen voor de meeste producten duidelijk boven de kostprijs. Producties van de opengrondteelten zijn beïnvloed door het wat koele, natte voorjaar dat gevolgd werd door droogte in mei en juni. We lopen de tuinbouwsectoren even langs.

De Rabo Tuinbouwbarometer

Omzet bloemen en planten door verschillende oorzaken lager
Bij de snijbloemen onder glas is de prijsvorming van het grootste deel van de gewassen goed. De omzetten blijven vooral achter door een lagere aanvoer, niet door een lagere prijs. De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) maakte dan ook bekend dat de exportwaarde van snijbloemen en potplanten het eerste halfjaar van 2023 met 4% is gedaald vergeleken met 2022.

Bij de potplanten staat de prijsvorming iets meer onder druk. Daar is minder sprake van een productiedaling. Deze kwekers kunnen minder gemakkelijk hun productie snel aanpassen aan veranderende omstandigheden. De boomteelt is al enkele jaren vrij stabiel. Na het hoogtepunt van verkopen tijdens de covid-periode is ook nadien meestal sprake van een gezonde financiële ontwikkeling.

Bij de bloembollenteelt valt de tulpenoogst tegen. Dat geldt voor het aantal stuks én voor de gemiddelde grootte van de bollen (ziftgrootte). Daardoor is er duidelijk sprake van oplopende prijzen voor de bollen. Voor exporteurs en broeiers betekent dit hogere kosten in het komende seizoen. Zelfs broeiers met een eigen kraam moeten overwegen bollen bij te kopen of voor kleinere maten te kiezen. De lelieteelt heeft deze zomer veel last van vuur (Botrytis-aantasting). De betekenis voor de opbrengst deze herfst is nog niet helemaal duidelijk.

Glasgroentesector presteert goed
In de glasgroenten is de prijsvorming van tomaten en paprika naar behoren. De komkommerprijs blijft achter bij de verwachting. Een oorzaak hiervan is dat enkele tomatenbedrijven vanwege het ToBRF-virus, de omschakeling naar komkommers hebben moeten maken. Positief is dat de vraag naar vruchtgroenten ondanks prijsstijgingen op de winkelvloer op peil blijft. De concurrentie afgelopen voorjaar vanuit Spanje was ook minder groot. Tot slot blijven glasgroentebedrijven door goed energiemanagement ook profiteren van de volatiliteit op de energiemarkt. Energiekosten blijven daardoor meestal binnen de perken.

Resultaten vollegrondsproductie wisselen per product
In het fruit zagen we een goed eindschot in de prijs van peren. De laatste voorraden appels zijn ook tegen iets betere prijzen verkocht. Voor zacht fruit is het beeld wisselend. De zomerprijs van aardbeien (van stellingen) is goed tot heel goed. De eerste bessenprijzen zijn dat niet. Voor de komende hardfruitoogst is het perspectief tot nu toe goed, al bezorgt de oprukkende appelbloesemkever her en der flinke schade.

De champignonteelt gaat door een dal. De afzet van mechanisch geoogste champignons aan de industrie is sterk verminderd door exportproblemen van de verwerkende bedrijven. Bij de handoogst is de situatie iets minder zorgelijk, maar zeker niet voldoende voor een rendabele bedrijfsvoering.

Het seizoen voor vollegrondsgroenten is voor ijsbergsla en zomerprei redelijk gestart. De grote volumes – en daarmee het merendeel van de omzet – gaan nog komen in het tweede deel van het jaar.

bron: Rabobank


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.