Agrifirm-GMN over evoluerende teeltmethodiek

"Wil mijn generatie bollen blijven telen, dan zal het anders moeten"

Door innovaties en nieuwe beschikbare producten, maar ook door veranderende weersomstandigheden en nieuwe teeltinzichten ligt het voor de hand dat teeltadvies zich continu ontwikkelt. Voeg daaraan toe de toegenomen eisen van afnemers en overheid en het is helder, zo betoogt Agrifirm-GMN, dat de teeltreceptuur van bollen de nodige aanpassingen vereist.

Aanpassingen in advies brengen onzekerheden en risico’s met zich mee voor de teler. Aan Agrifirm-GMN de taak om samen met de sector oplossingen te ontwikkelen. Daarom wordt samen met telers hard gewerkt aan de ontwikkeling van de Totaal Gewasaanpak. Er is inmiddels twee seizoenen gewerkt met deze methodiek. In onderstaande delen twee telers - Hyacintenteler Arjan Hogervorst en Lelieteler Gijs Burger - hun ervaringen binnen de pilots.

Aanknopingspunten
“Het middelenpakket verschraalt en we moeten anders omgaan met de bodem. Ik zie dat het daarom anders moet. De uitgebreide analyses die in deze aanpak worden gebruikt, bieden mij aanknopingspunten. Met de nieuwe meetinstrumenten die we tot onze beschikking hebben en de data die we daarmee vergaren, kunnen we biostimulanten efficiënter inzetten. Dat is heel belangrijk. Want in ons vak kan je het elk teeltseizoen maar één keer goed doen.”

Aanpak biedt perspectief
In de lelieteelt is men met een pilot Totaal Gewasaanpak gestart bij twee ondernemers. Een daarvan is Gijs Burger (G.P. Burger Bloembollen, ’t Zand). “Ik voel me nauw betrokken bij dit onderwerp en was direct enthousiast over de pilot. Als jonge ondernemer zoek ik natuurlijk naar perspectief voor de toekomst. Wil mijn generatie bollen blijven telen, dan zal het anders moeten. Door de intensieve monitoring en uitgebreide grondanalyses, verkennen we de mogelijkheden om meer duurzame keuzes te maken. We zijn nog maar pas begonnen, maar de aanpak biedt nu al perspectief. Zo zal ik komend jaar op basis van de analyse bewuster omgaan met de irrigatie.”

Tulp
Dit jaar is ook gestart met de Totaal Gewasaanpak in tulp. Voor zowel op klei- als zandgronden wordt gewerkt aan een model. Vanaf volgend seizoen wordt dit in de praktijk getest.

Dit artikel komt uit 'Bol&Teelt', het magazine voor leden van de coöperatie Agrifirm-GMN.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.