Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inzet van aardgas-WKK’s verschuift meer richting regelvermogen en noodvermogen

De glastuinbouw in Nederland produceert aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit met zogeheten warmtekrachtkoppeling (WKK's). Dit zijn kleine energiecentrales van 1-5 MW op aardgas die elektriciteit produceren. De elektriciteit wordt deels zelf gebruikt en het restant wordt terug geleverd aan het net. De restproducten zijn warmte en CO2, die weer nuttig gebruikt kunnen worden in de kas. De aardgas-WKK's spelen op dit moment een cruciale rol in het in balans houden van het elektriciteitsnet. De sector heeft echter de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Dit is te lezen in de factsheet "Glastuinbouw en het elektriciteitssysteem " dat adviesbureau BlueTerra heeft opgesteld in opdracht van Kas als Energiebron en in samenwerking met Greenport NoordHollandNoord.

Het vervangen van de huidige aardgas WKK's is één van de grootste uitdagingen. De komende jaren verschuift de inzet van de aardgas WKK's meer richting regelgeving en noodvermogen, en blijft hiermee een belangrijke rol vervullen in de transitieperiode tot 2040. Er zijn tegelijkertijd steeds meer momenten waarop het elektriciteitsnet vol dreigt te raken. Glastuinbouwbedrijven zetten steeds meer in op het
flexibel kunnen afnemen van elektriciteit, bijvoorbeeld voor belichting of voor het vullen van batterijen en warmtebuffers voor later gebruik. Later ontstaan mogelijk kansen voor waterstof-WKK’s of groen gas WKK’s. De glastuinbouw kan een essentiële rol blijven
spelen in het elektriciteitssysteem, mits ze blijft innoveren.

Het document is bondig en overzichtelijk en daarmee een handig hulpmiddel voor glastuinbouwbedrijven om het energiedossier van de sector uit te leggen aan geïnteresseerde partijen.

Conclusie
Jeroen Larrivee, Energie-expert Glastuinbouw bij BlueTerra, concludeert in het factsheet dat de inzet van aardgas-WKK’s meer verschuift richting regelvermogen en noodvermogen. Daarmee blijft het een belangrijke rol vervullen in de transitieperiode tot ca 2040. Het aantal draaiuren neemt door marktwerking behoorlijk af, wat positief is voor het verlagen van de CO₂ emissie van de glastuinbouw. Tegelijkertijd komen er voor tuinders nieuwe flexopties en apparaten bij, waaronder elektrische boilers, batterijen en warmtepompen. Uit diverse onderzoeks- en pilotprojecten moet gaan blijken wat de rol kan worden van waterstof-WKK’s. De glastuinbouw kan een essentiële rol blijven spelen in het elektriciteitssysteem, mits ze blijft innoveren.

De factsheet is hier te bekijken.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: