Energie-update: Lage spotprijzen elektriciteit

Wie terug komt van vakantie en even de gasprijzen links liet liggen, ziet prijzen die in de buurt liggen van eind juli. (Kleine) Pieken en dalen daargelaten beweegt de kortetermijngasprijs nog altijd rond de 30 euro per megawattuur. Ook voor de komende tijd verwachten energiespecialisten dat.

De elektriciteitsprijzen doken de afgelopen twee weken in de weekenden onder 0 (zoals we inmiddels bijna gewoon zijn). Ook gisteren en vandaag worden er, nu de zon zich weer meer laat zien en de wind goed aanwezig is, negatieve uurprijzen genoteerd.

Voor komende winter liggen de gasprijzen om en nabij de 50 euro per megawattuur (kwartaal 1 2024 op dinsdagochtend: 49,25 euro). Voor de winter van 2025 liggen de prijzen nu iets hoger: kwartaal 1 2025 noteert dinsdagochtend 52,82 euro.

Wij pikken in de dagelijkse energie-updates op dit kanaal weer en zetten dagelijks e.e.a. op een rijtje. Ook staan we in de Special Energie, elders op dit kanaal, de hele maand augustus extra bij energie-ontwikkelingen stil.

'Zomerrust'
In de meest recente markt-update van Agro Energy spreekt men van 'zomerrust' op de gas- en elektriciteitsmarkten. Die waren de afgelopen 14 dagen 'vrij stabiel'. Heel anders dan vorig jaar rond deze tijd, stipt men terecht aan. Vorig jaar zomer zorgden de ontwikkelingen in Oekraïne en de vrees voor gastekorten voor hele onrustige markten.

Ook in de afgelopen weken zijn de Europese gasvoorraden onverminderd verder gevuld. Dat blijkt ook uit de meeste recente Haagse update vanuit het ministerie van EZK op 4 augustus.

Qua onderhoud aan gasinstallaties in Noorwegen is er ook sprake van 'zomerrust'. In september staat er wel weer veel onderhoud gepland. Voor de vulling van de gasvoorraad zien de hoge vullingsgraad niet echt een probleem. Voor prijsbewegingen kan het wel zorgen. Daarbij signaleert Agro Energy een vermindering van de LNG-aanvoer. Recent lage de LNG-prijzen in Azië hoger dan in Europa. Dat maakt die kant op varen voor volle tankers interessant.

Lees hier de hele update van Agro Energy.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.