"Duurzame tuinbouw vraagt om andere bedrijfs- en andere verdienmodellen"

De tuinbouwsector is in transitie. Flynth helpt ondernemers in hun zoektocht naar verdien- en bedrijfsmodellen. Met oog voor economische, sociale en ecologische waarden werkt het bedrijf daarbij intensief samen met alle kennispartijen in de keten: ondernemers, overheid en onderwijsinstellingen, schrijft Cor de Fijter in onderstaande bijdrage.

Net als andere sectoren moet ook de tuinbouw zijn CO2-uitstoot verlagen en zorgen voor meer biodiversiteit en een optimale water- en bodemkwaliteit. Deze transitie vraagt om samenwerking in de hele marktketen. In de omschakeling naar een duurzame tuinbouw moet de sector samen op zoek naar andere bedrijfs- en verdienmodellen.

Hoe winstgevend transformeren?
In de overgangsperiode naar duurzame modellen kan het verdienvermogen van de individuele ondernemer onder druk komen te staan. Maar de hogere kosten moeten natuurlijk wel worden terugverdiend. Dat roept de vraag op hoe de tuinbouw winstgevend kan transformeren op bedrijfsniveau, gebiedsniveau en in de keten.

Meer inzicht is nodig
In de overgang van een lineaire naar een circulaire economie moet de sector zorgen voor een robuuster (voedsel)systeem. Ook moet ze de onzichtbare (ecologische en sociale) baten zichtbaar maken. Het helpt als men daarbij kijkt naar de kosten die wegvallen door verduurzaming. Dit geeft inzicht in het vraagstuk of en hoe natuurinclusief telen en het verduurzamen van de sector het verdienvermogen van de tuinder vergroot.

De urgentie is er
Ook de regelgeving die voortvloeit uit de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) geeft de urgentie van het zoeken naar andere bedrijfs- en verdienmodellen aan. Maar ze kan Flynth er ook bij helpen. Ten eerste omdat CSRD Flynth alvast laat denken in waarden. Want over 10 jaar zal de jaarrekening van de tuinbouwondernemer er anders uitzien. Dan staan er waarschijnlijk ook paragrafen over ecologische en sociale waarden in. Al zijn deze waarden nu nog lastig te kwantificeren, maar het begint met het erover nadenken.

Bijdragen als kennispartner
Flynth ondersteunt tuinbouwondernemers in hun transitie naar een duurzamere bedrijfsvoering. Onder meer door een bijdrage te leveren als kennispartner. Met ondernemers in de keten en kennisinstellingen werkt Flynth aan het langetermijnperspectief van de tuinbouw. Om samen de knelpunten – waar we ongetwijfeld nog tegenaan lopen – te boven te komen. Zo doet Flynth met onder andere de 4 groene hogescholen, hogeschool Windesheim en Hanzehogeschool Groningen onderzoek naar het verdienvermogen van de tuinbouw in het project ‘Kennis voor Verdienvermogen: Cash naar de Kringloop’.

Het grote geheel zien
Als men iets wil veranderen, begint men met het begrijpen van hoe het werkt. Men wil het grote geheel zien en doorzien. In onderzoeken naar duurzame verdienmodellen voor de tuinbouw wordt daarom het valueweb-model gebruikt. Hiermee brengt de onderneming de complexe keten van de tuinbouw en de onderlinge relaties van onder meer afnemers en toeleveranciers in kaart. In het project ‘Kennis voor Verdienvermogen: Cash naar de Kringloop’ ontwikkelen het model verder in samenwerking met onderwijsinstellingen en ketenpartners.

Kennis delen én creëren
Het project laat alvast zien dat het ecosysteem van de tuinbouw ingewikkeld is en dat er veel verbindingen zijn. Zelfs zoveel dat ondernemers vaak niet het hele overzicht hebben. De inzichten die het project oplevert, helpen ondernemers, ketenpartners, overheid en onderzoekers om opbouwende gesprekken te voeren om de toekomst van de tuinbouw. Zo deelt én creëert men kennis, en zetten men waardevolle stappen richting duurzame bedrijfs- en verdienmodellen voor de tuinbouw.

Flynth adviseert tuinbouwondernemers in strategische vraagstukken. In deze sector in transitie helpt het bedrijf telers een duurzaam en rendabel bedrijfsmodel op te stellen, zodat men voldoet aan de CSRD.

Voor meer informatie:
Flynth
info@flynth.nl
www.flynth.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.