Energie-update: Laagste gasprijs in bijna 2 jaar tijd

De TTF-gasprijs voor de korte termijn sloot maandag af op 25,10 euro per megawattuur. In de loop van de dag zakte de prijs zelfs tot 24,20, de laagste prijs in bijna 2 jaar tijd, zoals ook in de headlines is terug te zien. Dinsdagochtend blijft de prijs boven de 25 euro bewegen.

Als reden voor de recente prijsdaling wordt bij Nu.nl, in het FD en bij BNR allemaal gewezen op volledige terugkeer van de Noorse gasaanvoer.


TTF-gasprijs 'augustus 2023', 2 jaar overzicht. Klik hier voor vergroting

Ondertussen liggen de gasprijzen voor komende winter nog wel een stuk hoger, voor januari 2024 zelfs boven de 50 euro op dinsdagochtend. De TTF-gasprijs voor Q1 2024 ligt net onder de 50 euro, maar nog wel steeds ruim 20 euro hoger Q3 2023. De zorgen over de winter zijn, zelfs met goed gevulde gasopslagen, nog niet helemaal weg. Normaal is dat verschil hooguit 5 €ct/m3, of 5 euro per megawattuur, stipt Martien Visser op Twitter aan.

De wind is buiten weer wat gaan liggen en dus is het na drie dagen van negatieve stroomprijzen vandaag weer even gedaan met uurprijzen die onder 0 liggen.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft de jaarlijkse Global Gas Security Review uitgebracht. Uit de laatste beoordeling van de marktdynamiek door het IEA blijkt dat de gasmarkten zich sinds het begin van het jaar in de richting van een geleidelijk herstel van het evenwicht hebben bewogen. Hoge voorraadniveaus in opslaglocaties in belangrijke Aziatische en Europese markten geven reden tot voorzichtig optimisme in de aanloop naar het winterverwarmings-seizoen van 2023-24 op het noordelijk halfrond.

Als de injecties doorgaan tegen het gemiddelde tempo dat sinds midden april te zien is, zullen de opslaglocaties in de EU begin augustus 90% van hun werkcapaciteit bereiken en tegen midden september bijna 100% gevuld kunnen zijn. Volle opslaglocaties zijn echter geen garantie tegen marktvolatiliteit tijdens de winter, waarschuwt het IEA. Men wijst op het gevaar van een koude winter in Europa, maar ook in Noordoost Azië, een belangrijke gasconcurrent, en op het gevaar van een volledige leveringsstop van gas uit Rusland aan de EU. Nog altijd stroomt er namelijk gas deze kant op, via Oekraïne. Bekijk hier het rapport.

Japan doet het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dinsdag het voorstel om een wereldwijde strategische gasvoorraad aan te leggen. Dat meldt Bloomberg. BNR schrijft erover. Het land is hard geraakt door de energiecrisis en strategische voorraden kunnen het land meer rust geven op dat vlak. Vandaag vindt in Tokyo de 12e LNG Producer Consumer Conference plaats.

EnAppSys wijst op LinkedIn op een diepterecord voor de Britse Intraday onbalansmarkt. -£185.33/MWh werd maandag iets na 14u genoteerd.

Geothermie Nederland wijst op de publicatie van het European Geothermal Market Report 2022. De geothermische industrie kende een groeiende marktontwikkeling, maar nieuwe installaties moeten nog verdrievoudigen tegen het einde van het decennium, is één van de bevindingen uit het rapport dat op 14 juli 2022 is gepubliceerd door de European Geothermal Energy Council.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.