Nick Weterings

Kweker bespaart energie en 'geniet van de rust' dankzij elektrische trekker

Tholen - Bij Weterings kan je als teler terecht voor allerlei mechanisatieoplossingen, en sinds kort is daar eentje bijgekomen: het bedrijf is nu ook dealer van elektrische tractoren. Recentelijk werd een eerste exemplaar geleverd bij Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysant in Hoek van Holland. We spreken met directeur Nick Weterings over de ontwikkelingen.

Het voordeel van deze tractor is dat hij volledig elektrisch is, voorzien van een lithium batterijpakket, vertelt Nick. “Daar hebben we een ingebouwde acculader op gemaakt, met een haspel. Dus als hij klaar is met frezen en spitten in een vak, zet je hem bij een stopcontact om weer op te laden. Zo kan je 2 tot 3 uur continu werken met die tractor.” Dat is meer dan genoeg capaciteit voor de chrysantenkweker, die aan een uur per dag al genoeg heeft.

Elke dag moet de grond in een chrysantenkas worden bewerkt: frezen en spitten. “Op die manier heb je jaarrond productie. Elke dag moeten ze een kap frezen. Dan gaan ze stomen en zetten ze de stekken erin.”

Zo’n elektrische tractor heeft diverse voordelen, legt Nick uit. “De teler morst geen diesel meer op de vloer, en het personeel hoeft geen gehoorbescherming te dragen. Het is nu zelfs zo stil in de kas dat het personeel vraagt of er een radio aan mag. En je hebt ook geen stank meer in de kas.”

Maar hoe kom je er eigenlijk op om een tractor elektrisch te maken? Het idee komt oorspronkelijk uit de paardensport, vertelt Nick. De maker van de tractoren wilde een oplossing voor maneges, zodat sportpaarden schonere lucht in zouden ademen. Nick zag de elektrische tractoren op een beurs, en legde meteen de link met de glastuinbouw.

“De arbeidsinspectie had ons anderhalf jaar geleden ook al de vraag gesteld of er een alternatief was voor dieseltractoren. Op dat moment was dat er nog niet, maar nu hebben we het antwoord gevonden met de elektrische tractor. Die draait nu 4 maanden op proef bij onze partner Beyond Chrysant, en met succes, ze zijn erg tevreden. De jongens in het bedrijf werken er met plezier mee, en wat ook mooi is: met subsidie is de tractor in 5 jaar terug te verdienen.”

Voor meer informatie:
Weterings Machinery
Nick Weterings
Rob van den Berg
Tel.: +31 (0)174 416 481
rob@weterings.nl
nick@weterings.nl
www.weterings.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.