Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
herstel uitzenduren agrarische sector na corona was 'onvoldoende'

Doorstart voor failliet uitzendbureau

Na het faillissement van Martho Flexwerk Agrarisch B.V. en Martho Personeelsdiensten B.V. afgelopen maand is snel een doorstart gerealiseerd. Er was veel interesse in de bedrijven en de hoogste bieder, Cervo Noord, heeft een doorstart gerealiseerd samen met Workstead. Zo blijkt uit het eerste faillissementsverslag, waarin ook meer duidelijk wordt over de achtergronden van het faillissement van het uitzendbureau uit Emmeloord.

Doorstart
Cervo gaat zich primair richten op de uitzendactiviteiten en Workstead gaat zorgdragen voor de huisvesting van EU-medewerkers van het uitzendbureau uit Emmeloord.

Zowel Cervo Group als Workstead zijn landelijk opererende uitzendbureaus, gespecialiseerd in het leveren van arbeidskrachten uit de EU. Beide bedrijven zeggen samen te werken 'om de vertrouwde dienstverlening van Martho te borgen en verder uit te breiden'. Cervo Noord had al hoofdvestigingen in Arnhem, Waalwijk en Bunschoten en krijgt er de vestiging in Emmeloord bij. Het bedrijf is al in de sector food&productie actief, zo blijkt uit de website van het bedrijf. De tak 'agrarische sector' is er (nog) niet te vinden.

Voor Cervo Group 'een mooie uitbreiding van de activiteiten in Noord-Oost Nederland', zo valt te lezen in een recent bericht over de overname. Voor Workstead betekent de overname een versterking van haar landelijke positie met uitbreiding van klanten en huisvestingslocaties.

Een twintigtal partijen vroeg bij de curator inzage in de bedrijfsgegevens van Martho. Diverse biedingen werden gedaan. Voor een doorstart was al bij de uitspraak van het faillissement op 13 juni belangstelling van een partij die al betrokken was bij de onderneming. Deze partij heeft de curator ook op de dag na het faillissement daarvoor een bieding gedaan. Ook met deze partij is de curator in overleg getreden. De doorstart is officieel op 26 juni met Cervo Group en Workstead gerealiseerd.

Oorzaak faillissement
De curator, mr D. Steffens uit Utrecht, onderzoekt de oorzaken van het faillissement. In het faillissementsverslag valt wel al te lezen welke oorzaken de bestuurders van het bedrijf aanvoeren voor het faillissement.

Oorspronkelijk was Martho vooral gericht op uitzenden in de agrarische sector in Noord-Nederland. Om minder afhankelijk te zijn van de seizoenen is op een gegeven moment ook de industriële markt (foodsector en visindustrie) in de regio aangeboord. Om daar bekend te worden, werden kosten gemaakt voor onder meer marketing en acquisitie.

Martho Flexwerk Agrarisch bleef de agrarische klanten bedienen. Martho Personeelsdiensten ging zich op de industriële klanten richten. De coronaperiode zorgden voor een 'substantiële terugval in uitzenduren', 'slecht betalende debiteuren' omdat ook daar coronaproblemen speelden en 'verkleining van de marges'.

Na corona werd toename van het aantal uitzenduren verwacht en werd ingezet op margeverbetering. Omdat de agrarische sector een 'moeilijk' seizoen doormaakte met onder meer droogte en ook de energiecrisis in de glastuinbouw, viel dat tegen. Er bleef bezuinigd worden op personeel bij agrarische bedrijven. Als gevolg daarvan bleef de verwachte toename in uitzenduren uit. De toename is 'onvoldoende gebleken', stellen de bestuurders in het verslag. Ook de industriële sector had het moeilijk met kostenstijging en inflatie.

Intern had het uitzendbedrijf het ook zwaar. Sinds februari/maart 2023 werd gezocht naar een samenwerkingspartner 'om de kosten te spreiden, marges te verbeteren en expertise binnen te halen'. Begin juni werd duidelijk dat dat niet ging lukken. De conclusie daarna was dat de de bedrijvengroep in de 'huidige marktomstandigheden niet levensvatbaar was'. Daarna werd faillissement aangevraagd.

Ten tijde van het faillissement werkten er 301 mensen bij de uitzendgroep, waarvan 27 man stafpersoneel. Een jaar voor het faillissement waren er nog 530 mensen werkzaam, vooral bij de tak Personeelsdiensten. Daar kromp het personeelsbestand in het afgelopen jaar bijna met de helft.

Volgens Henry Stroek van vakbond CNV was het Emmeloordse uitzendbureau de afgelopen jaren betrokken bij veel civiele en strafrechtelijke zaken. Ook stapte de directeur een paar weken plotseling op, zei de bestuurder onlangs bij Omroep Flevoland. Hij was er niet rouwig om dat het bedrijf 'van de markt ging'.

Bij de curator hebben zich 30 concurrente crediteuren gemeld in de eerste maand na het faillissement, goed voor 170.000 euro.

Als curator is mr D. Steffens uit Utrecht aangesteld. Het faillissement, uitgesproken op 13 juni, is geregistreerd onder kenmerk 16.mne.23.228.F.1300.1.23.