samenwerking Van Schie, Ledgnd en Vivent

Nieuwe technologie maakt ‘hartfilmpje’ van potlelie

Hoe reageren potlelies op ledverlichting? Kweker Van Schie uit Honselersdijk onderzocht het in een pilot, samen met ledspecialist Ledgnd en technologiebedrijf Vivent. Laatstgenoemde mat met biosensoren de real time plantreactie van de potlelie op het ‘koudere’ ledlicht. De pilot ontving een donatie van 25.000 euro vanuit het Rabo Impactfonds.

Scale-up Vivent gebruikt ECG-technologie om stress bij planten te meten. "Dat is dezelfde techniek die cardiologen gebruiken om hartfilmpjes te maken. Alleen doen wij dat bij planten", legt commercieel directeur Carl Rentes uit. "Planten pikken signalen op uit hun omgeving, zoals temperatuur, licht en water. Vivent kan deze signalen meten met biosensoren en zien of dit plantstress geeft. Tot nu toe konden telers en tuinders planten alleen van buiten observeren. Dit is dus een grote stap voor de agrifood-sector."

Evenveel lichturen
Van Schie wilde graag overstappen op ledverlichting om energiekosten te besparen en om te verduurzamen. Maar de overstap naar led mocht geen kwaliteitsverlies opleveren. Tijdens de pilot kreeg de kweker feedback van de plant zelf. "We onderzochten onder andere hoe lang de potlelie onder de ledlampen moest staan", vertelt Carl. "Gewone verlichting geeft meer warmte af dan led. Daarom dachten we dat de plant meer leduren nodig zou hebben. Maar de potlelie deed het even goed bij minder uren. Ook zagen we een verbetering in de kwaliteteit. Een prachtige uitkomst. Van Schie kan met led dus veel energiezuiniger kweken."

Winst voor de natuur
Vivent werkt al sinds 2012 aan de technologie met biosensoren. Het van oorsprong Zwitserse bedrijf zette in 2019 voet aan de grond in Nederland. Carl: "Hier richten we ons vooral op glastuinbouw, een grote sector in Nederland met veel potentie om te verduurzamen. In Fieldlab Tomatoworld doen we samen met andere bedrijven praktijkonderzoek. Ook zijn we aangesloten bij innovatieplatform HortiHeroes, en hebben we nauw contact met de Universiteit van Wageningen."

In het buitenland richt Vivent zich vooral op agrifood in de buitenlucht. "Daar is veel minder glastuinbouw", zegt Carl. "Maar onze biosensoren pikken elke plantreactie op, of die nu komt door licht, klimaat, bestrijdingsmiddelen of biostimulanten – producten die de weerstand van de plant verhogen. Daardoor helpt onze technologie agrariërs, tuinders en toeleveranciers aan de tuinbouw heel gericht keuzes te maken. Bijvoorbeeld wanneer ze biostimulanten inzetten. Met de feedback van de plant zien we hoe een biostimulant actief is in de plant. Een grote winst voor duurzamere land- en tuinbouw en voor de natuur."

Kracht van cocreatie
Om hun sensoren verder te ontwikkelen, ontving Vivent 25.000 euro uit het Rabo Impactfonds. "We steunen graag slimme oplossingen zoals die van plantenluisteraar Vivent", zegt Gerben Dijksterhuis, startup & scale-up banker bij Rabobank. "Door ín de plant te kijken, verzamelt Vivent waardevolle informatie voor de teler. Die kan vervolgens in actie komen. Bijvoorbeeld door andere voeding te geven of het klimaat in de kas aan te passen – wat de plant maar nodig heeft."

Leon Veenhuijzen is lid van de Adviesraad Duurzaam Ondernemen van Rabobank. Zij beoordelen de aanvragen die bij het Rabo Impactfonds binnenkomen. "In eerste instantie was ik wat sceptisch over de aanvraag van Vivent. Een ECG maken van een plant – als leek kon ik me daar amper een voorstelling van maken. Maar ik was overtuigd toen ik Van Schie glunderend zag vertellen over het effect van de technologie en de besparing die het oplevert. Dat wens je alle kwekers en tuinders toe."

De donatie vanuit het Rabo Impactfonds dekt een deel van de kosten van de pilot met Van Schie en Ledgnd. De rest leggen de drie zelf in. "De donatie betekent veel voor ons", zegt Carl. "Vivent werkt al jaren aan deze technologie, en sinds anderhalf jaar kunnen we deze commercieel inzetten. De donatie is een erkenning van onze technologie én de kracht van cocreatie."

Voor meer informatie:
Carl Rentes
Vivent SA
Rue Mauverney 28, 1196 Gland, CH
carl.rentes@vivent.ch
www.vivent.ch


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.