Energie-update: Gasprijs duikt weer onder de 30 euro

De TTF-gasprijs voor de korte termijn is maandag een stuk gezakt en dinsdagochtend zet die daling door. De prijs is onder de 30 euro per megawattuur gezakt. De gasprijs voor komende winter daalde ook, hier tot onder de 50 euro. Ook de prijzen voor 2024 zijn gezakt. Afgelopen week stegen die prijzen juist tegen de korte termijnprijsontwikkeling in.


TTF-gasprijs augustuscontract t/m 10 juli 2023. Klik hier voor actuele cijfers.

De voorbije maand zat de gasprijs in de lift, onder meer door onderhoudswerken aan de Noorse gasinfrastructuur. Maar stijgende aardgasvoorraden en een zwakke vraag hebben nu een omgekeerd effect, constateert men onder meer in De Standaard. In de krant staat men ook stil bij de grootste Noorse vondst van een nieuw gasveld in tien jaar. Ook een reden voor een dalende gasprijs.

De hoge gasprijzen vorig jaar in combinatie met een afslanking van de organisatie hebben voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij van 2022 een 'zeer winstgevend' jaar gemaakt. Na afdracht van belastingen en genomen reserveringen ter grootte van 5,8 miljard, blijft een nettowinst van 2,4 miljard euro over.

Netbeheerder Liander ziet dat meer huishoudens hun opgewekte zonnestroom niet altijd kwijt kunnen op het elektriciteitsnet. In de eerste helft van 2023 kwam dit gemiddeld drie keer zoveel voor ten opzichte van de eerste helft van 2022. Wanneer het laagspanningsnet – het elektriciteitsnet op wijkniveau – te veel zonnestroom tegelijk moet afvoeren, kunnen spanningsproblemen optreden. Omvormers van zonnepanelen schakelen dan automatisch uit om overspanning te voorkomen.

Econoom Han De Jong constateert bij BNR dat de Chinese economie achterblijft na de heropening van de samenleving na de coronacrisis. Hij voorspelt deflatie. Een effect op de Nederlandse economie is niet direct verwacht. De Nederlandse inflatie hangt wel sterk met de inflatie in Europa samen.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.