Ontwikkelaar bubbelkas failliet: “We waren heel dicht bij oplevering”

Tholen - BBBLS B.V., bekend van innovatieve kasisolatie met zeepbellen, is failliet verklaard. De Nederlands-Noorse start-up was in Monster dicht bij de oplevering van een demokas om de werking van de techniek in Nederland te bewijzen. De geplande feestelijke opening van de kas in Monster bleef dit voorjaar uit. De directie vroeg afgelopen week zelf faillissement aan. De hoop is aanwezig dat er uit het faillissement alsnog iets positiefs voortkomt.

Zware tijd doorgemaakt
“We hikken aan tegen de echte commerciële doorbraak”, licht Matthijs Plas toe. Hij was sinds 1 april 2023 de CEO, na het onverwachte overlijden van de oprichter en hét gezicht van het bedrijf, Anton Paardekooper, in december 2022. Daarna maakte de scale-up een moeilijke tijd door. “Emotioneel was het een zware tijd voor het team en financieel zijn we ook in een negatieve spiraal terechtgekomen.”

Juist dat emotionele aspect maakt nu dat men graag door wil. “We proberen vooruit te kijken, maar dat is wel makkelijker gezegd dan gedaan.” Het bedrijf heeft zelf faillissement aangevraagd. Afgelopen najaar was men nog met een nieuwe investeringsronde bezig. Het overlijden van Anton maakte onder andere dat een nieuwe investering uiteindelijk uitbleef.

Oplevering demokas
Ondertussen was BBBLS naar eigen zeggen ‘heel dicht’ bij oplevering van de demokas. Met Koppert Cress is een overeenkomst gesloten waarbinnen BBBLS de kas op het terrein van de cressenteler in Monster kon bouwen. Het doel was om te kijken of de cressenteler dezelfde teeltvolumes en productkwaliteit kon bereiken als in de andere eigen kassen en dat met een aanzienlijk lagere energiebehoefte.

"Nu het bedrijf failliet is, gaan wij met de curator daarover het gesprek aan”, liet Bart van Meurs van Division Q, het innovatiebedrijf van de cressenteler, daags na het faillissement al weten. “Daaruit zal moeten blijken welk perspectief er is om te kas op te leveren en te testen. Wij hopen nog steeds dat deze veelbelovende techniek een bijdrage kan leveren aan de verduurzaming van de tuinbouw.”

Potentie product
Dat hoopt ook het team van de Nederlands-Noorse scale-up. “De recente zoektocht naar een extra investering heeft ons de bevestiging gegeven van de potentie van ons product”, zegt Matthijs. “Wat ons betreft is dat de voedingsbodem om met een aantal partijen verder in gesprek te gaan.”

Het BBBLS-stuk van de kas aan de Assendelftlaan in Monster staat. Van de technische teeltinrichting kwam het niet meer. “De kas is met dit faillissement ook niet in één keer weg”, benadrukt Jan-Willem Kruijt, marktanalist en business developer voor BBBLS. “De kas doet het, maar er staan alleen nog geen teeltsystemen en planten in.”


Demokas in Monster in aanbouw

Een faillissement hoeft niet definitief te zijn, geeft hij aan. “Het kan ook de aanleiding zijn om tot een betere versie van jezelf te komen.” Bij BBBLS hopen ze dat het uiteindelijk alsnog tot een opening en een test met een teelt in de kas komt. De vraag is nu alleen hoe en welk bedrijf dat gaat realiseren. Matthijs: “Belangrijk zijn de software, hardware maar vooral ook de mensen. Daar kijkt de curator ook naar. De kennis zit in de hoofden van mensen.”

In Noorwegen staan al vier met zeepbellen geïsoleerde kassen. Die kassen werden gerealiseerd door het Noorse zusterbedrijf van BBBLS, BBBL Solutions AS.

De Rechtbank Midden-Nederland sprak op 4 juli faillissement uit over het in Den Haag zetelende bedrijf. Het faillissement is geregistreerd onder kenmerk: 16.mne.23.256.F.1300.1.23. Als curator is mr. K.C.S. Meekes van De Advocaten van Van Riet uit Utrecht aangesteld.

Voor meer informatie:
BBBLS
info@bbbls.net
www.bbbls.net


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.