Nieuwe regels om grond te ontsmetten in heel België

Op 1 juli 2023 is een nieuw koninklijk besluit (KB) over reglementering van de begassingen en ontgassingen ingegaan in België. Het nieuwe KB bevat regelgeving voor begassingen en grondontsmettingen die verderop in dit artikel worden toegelicht. Daarnaast bevat het nieuwe KB niet langer een lijst van werkzame stoffen voor gewas-beschermingsmiddelen. In het najaar wordt een informatiesessie georganiseerd over het nieuwe KB. Fytoweb laat dat weten op zijn site.

Het vorige KB dateerde van 14 januari 1992 en werd geactualiseerd door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) en de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO).

Het nieuw KB bevat regelgeving voor begassingen en grondontsmettingen. Het nieuw KB treedt voor grondontsmettingen in werking vanaf 01- 01- 2024. Om de gebruikers en mensen in de omgeving te informeren en te beschermen, legt het KB regels en begeleidende maatregelen op bij het uitvoeren van begassingen en grondontsmettingen. Het KB voorziet onder andere in:

  • verplichte ervaring en opleiding voor gebruikers;
  • de invoering van een begassingsplan op basis van een risicoanalyse;
  • het informeren van de omgeving over de geplande of lopende begassing;
  • het controleren van de veiligheid van de begaste ruimtes na de begassing voor vrijgave;
  • regels omtrent het ontgassen van containers afkomstig uit het buitenland.

Lijst toegelaten begassingsmiddelen
Het nieuw KB bevat niet langer een lijst van werkzame stoffen voor begassingsmiddelen. De lijst van toegelaten begassingsmiddelen is online beschikbaar:

  • Gewasbeschermingsmiddelen: www.fytoweb.be -> 'Fytolicentie Ps'. Contacteer Fytoweb voor vragen over gewasbeschermingsmiddelen.
  • Biocide begassingsmiddelen: www.biocide.be -> ‘Lijst van toegelaten biociden – Begassingsmiddelen’. Contacteer de helpdesk biociden voor vragen over biocide begassingsmiddelen.

Vereisten voor de gebruikers
Iedere begassing moet te worden uitgevoerd door een begassingsleider én een begassingshelper. Voor begassingen met gewasbeschermingsmiddelen moeten beide beschikken over een certificaat. Ps.

Voor grondontsmettingen kan het voorbereiden van de begassing en het leggen/verwijderen van de eventueel voorgeschreven gasdichte folie gebeuren door een begassingshelper die houder is van een fytolicentie "Professioneel gebruik" of "Assistent Professioneel gebruik" onder toezicht van de begassingsleider.

De gebruikers van biocide begassingsmiddelen moeten blijk te geven van relevante ervaring of een opleiding volgen. Voor de biocide begassingsmiddelen zal op termijn ook een specifieke opleiding worden ingericht.

Informatiesessie en examens fytolicentie Ps
Een eerste informatiesessie over het nieuw KB vond plaats op 16 juni 2023. De presentaties zijn terug te vinden op de website van de FOD VVVL: Presentaties nieuwe KB begassingen en ontgassingen.

In het najaar wordt een informatiesessie voorzien over het nieuw KB voor de grondontsmetters. Meer informatie hierover zal onder andere via Fytoweb worden gepubliceerd.

Naar aanleiding van het nieuw KB worden er in 2023 bijkomende examens georganiseerd voor de fytolicentie (certificaten). Ps. De examens voor de Nederlandstaligen gaan door in Brussel op 12 en 21 september 2023. Inschrijven is mogelijk via de pagina ‘Fytolicentie Ps’.

Bron: Fytoweb


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.