gebruik landbouwgrond allerlaatste optie

Kabinet stimuleert plaatsing zonnepanelen op kassen

Het kabinet wil nog meer zonnepanelen plaatsen in Nederland, maar wel 'slim'. De groei moet 'van kwaliteit' zijn en daarbij moet slim gebruik worden gemaakt van de ruimte en van het elektriciteitsnet.

Met de ‘Voorkeursvolgorde Zon’ stuurt het kabinet langs vier opeenvolgende treden op een multifunctioneel gebruik van de ruimte:

Trede 1: Zonnepanelen op daken en gevels
Trede 2: Onbenutte terreinen in bebouwd gebied
Trede 3: Onbenutte terreinen in landelijk gebied
Trede 4: Landbouw- en natuurgronden

Uitgangspunt is dat zonnepanelen zoveel mogelijk op daken en gevels worden geplaatst of in combinatie met ander gebruik. Dit legt geen extra beslag op de ruimte. Het kabinet stimuleert de plaatsing van zonnepanelen op daken van gebouwen, kassen, industrieterreinen, stortplaatsen en boven parkeerplaatsen. Belangrijke voorwaarde is dat multifunctionele combinaties landschappelijk goed inpasbaar zijn en bijdragen aan de doelen voor de opwek van duurzame energie.

Zonnepanelen op natuur- en landbouwgronden (trede 4) worden zoveel mogelijk beperkt. Voor deze gronden geldt het principe van ‘nee-tenzij’. Van gebruik van landbouwgrond voor zonnepanelen, toonde LTO Nederland zich eerder al fel tegenstander.

Minister De Jonge (Ruimtelijke Ordening) overlegt met medeoverheden hoe dit met de Voorkeursvolgorde Zon per 1 juli 2024 juridisch vast wordt gelegd, samen met de verplichting voor het realiseren van zonnepanelen bij nieuwe parkeerplaatsen.

Afbouw salderingsregeling
De afgelopen jaren hebben veel mensen met zonnepanelen kunnen profiteren van de salderingsregeling. De kosten voor zonnepanelen zijn sinds 2004 hard gedaald en de terugverdientijd van de investering is veel korter geworden. Daarom kiest het kabinet ervoor om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen, waarbij de terugverdientijden in het oog worden gehouden. Zo blijft het interessant om te investeren in zonnepanelen.

Het wetsvoorstel moet nog worden behandeld in de Eerste Kamer. Het kabinet vindt het belangrijk dat iedereen kan profiteren van de zon: zowel woningeigenaren als huurders. Daarom maakt het kabinet € 100 miljoen vrij voor corporaties en particuliere verhuurders in het gereguleerde segment, mits de salderingsregeling wordt afgebouwd. De opgewekte stroom moet naar de huurder gaan. Op die manier kunnen huurders, net als huiseigenaren, profiteren van de baten van zonne-energie.

Het kabinet heeft ook oog voor problemen met netcapaciteit. Het vergroten van de capaciteit op het net heeft 'de hoogste prioriteit'.

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.