Stijging veilingomzet tuinplanten, sierteeltexport en overige veilingomzetten blijven achter

De export van bloemen en planten kende wisselende resultaten in april en mei. In april 2023 daalde de exportwaarde met 16% ten opzichte van 2022, maar in mei 2023 herstelde deze zich met een stijging van 6%. Over het algemeen ligt de exportwaarde van bloemen en planten in 2023 ruim 4% lager dan vorig jaar. Dit blijkt uit exportcijfers van Floridata, in opdracht van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

De veilingomzet van in Nederland geteelde snijbloemen is in de eerste vijf maanden van 2023 bijna 5% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens cijfers van veiling Royal Floraholland. Deze omzetdaling is voornamelijk te wijten aan een afname in het aantal verkochte snijbloemen, met een volumedaling van 7,5%. De gemiddelde prijs van bloemen nam echter iets toe, namelijk met bijna 3%.

De omzet van kamerplanten van Nederlandse bodem op veiling Royal Floraholland daalde in april met bijna 16%, maar nam in mei juist sterk toe met bijna 15% ten opzichte van het voorgaande jaar. Hierdoor bleef de cumulatieve achterstand van de kamerplantenomzet beperkt tot ongeveer 1,5%. Een daling van het aantal verkochte stuks van ruim 4% werd grotendeels gecompenseerd door een verbeterde prijsvorming van 3%.

De omzet van in Nederland geteelde tuinplanten op bloemenveiling Royal FloraHolland is in de eerste vijf maanden van 2023 met 4% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. De eerste vier maanden van het jaar verliepen niet al te positief door het late voorjaar, maar dankzij een sterke stijging in omzet en aanvoer in mei is de achterstand omgezet in een voorsprong.

bron: Agrimatie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.