Nieuwe wetgeving hergebruik stedelijk afvalwater in land- en tuinbouw

Vanaf 26 juni 2023 zijn in Nederland een uitvoeringsbesluit en een uitvoeringsregeling van kracht die regels stellen aan het hergebruik van stedelijk afvalwater voor irrigatie in de land- en tuinbouw. Deze wetgeving is opgesteld om invulling te geven aan de verordening van het Europees Parlement en de Raad van 25 mei 2020 (nr. 2020/741) inzake minimumeisen voor hergebruik van water, schrijft Guus Meis van Glastuinbouw Nederland.

Met deze wetgeving wordt de provincie bevoegd gezag voor het hergebruik van stedelijk afvalwater (oftewel het effluent van rioolwaterzuiveringen). Voor dit hergebruik is een vergunning nodig. De uitvoerende instantie is de omgevingsdienst. Behalve een vergunning is er ook een risicobeheerplan vereist dat de basis vormt voor de vergunning. Bij het opstellen van het risicobeheerplan moeten alle verantwoordelijke partijen betrokken zijn inclusief de eindgebruikers. Op dit moment wordt nog gewerkt aan een handreiking voor het opstellen en beoordelen van een risicobeheerplan.

Voor het hergebruik van het stedelijk afvalwater is in ieder geval een aanvullende zuiveringsstap nodig. Ook mag dit water niet worden gebruikt in waterwingebieden en grondwaterbeschermingsgebieden.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.