82 procent van de glastuinbouwbedrijven beschikt over een RIE

Begin 2022 is, als onderdeel van het onderzoek van Colland Arbeidsmarkt, aan bedrijven in de agrarische en groene sector met personeel in loondienst gevraagd of ze beschikken over een risico-inventarisatie en -evaluatie, of kortgezegd een RIE. Uit dit onderzoek blijkt dat 72 procent van deze bedrijven een RIE heeft, inclusief een Plan van aanpak. Daarover schrijft Stigas.

Uitgesplitst naar sector zijn de percentages als volgt: 76 procent van de bedrijven in de sector Groen, Grond en Infra heeft een RIE met Plan van aanpak; 72 procent van de bedrijven in de sector Hoveniers en groenvoorziening; 82 procent van de bedrijven in de Glastuinbouw; 59 procent van de bedrijven in de Dierhouderij; 62 procent van de bedrijven in de Boomkwekerij; 74 procent van de bedrijven in Open teelten landbouw; 76 procent van de bedrijven Open teelten bloembollen; 77 procent van de bedrijven in Open teelten tuinbouw.

Agrarische en groen scoort hoog
Hiermee scoort de agrarische en groene sector hoog ten opzichte van de meeste andere branches in Nederland, blijkt uit de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) van 2021. Tegelijkertijd betekent dit ook dat 28 procent nog geen RIE heeft of in ieder geval hier niet van op de hoogte is. Voor het overgrote deel maken de bedrijven gebruik van de erkende branche-RIE’s voor de sector van Stigas.

Als men als bedrijf geen gebruik maakt van de erkende branche-RIE voor het bedrijfstype, dan dient men de RIE altijd te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of deskundige. Maakt men gebruik van de erkende branche-RIE en heeft niet meer dan 25 medewerkers in dienst dan hoeft men niet per se een deskundige in te schakelen. In de praktijk doen echter de meeste agrarische bedrijven dit wel, om er zeker van te zijn dat de RIE op de juiste manier wordt uitgevoerd en er geen belangrijke risico’s over het hoofd worden gezien.

Waarvoor is de de RIE? In de allereerste plaats omdat men hiermee de basis legt voor veilig en gezond werken. Met de RIE brengt men de risico’s op ongevallen en gezondheidsklachten in kaart en bepaalt men wat er kan verbeteren. Daarnaast voorkomt men een boete; immers de RIE is wettelijk verplicht en een boete kan oplopen tot
€ 4.500,-.

Nog geen RIE of een verouderde?
Heeft men nog geen RIE of is deze aan vernieuwing toe, bijvoorbeeld omdat hij ouder is dan drie jaar, en wil men hiermee aan de slag, dan kan men zich hier eenvoudig voor aanmelden bij Stigas. Zij hebben verschillende varianten:

  • Voor bedrijven die premie afdragen aan Colland Arbeidsmarkt is het gebruik van de digitale RIE gratis en vragen ze een bijdrage voor een bedrijfsbezoek (verplicht bij meer dan 25 medewerkers)
  • Voor bedrijven zonder personeel in loondienst en zelfstandigen is er een speciale RIE voor gezinsbedrijven.
  • Voor leden van LTO, Cumela en VHG of gelieerde organisaties gelden aantrekkelijke kortingen.
  • Wanneer men meer wil weten en zich aan wil melden voor een RIE kan men op de website van Stigas meer informatie vinden.

Hulp bij het opstarten
Wil men graag wat hulp bij het maken van een vliegende start met de RIE? Dan is het mogelijk om aan te melden voor één van de online sessies van Stigas.

Bron: Glastuinbouw Nederland & Stigas


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.