Beslisbomen Duurzaam verpakken up-to-date gebracht

De twee Beslisbomen voor Duurzaam verpakken zijn vernieuwd. De Beslisbomen (voor sierteelt en AGF) zijn aangepast op basis van onder meer kennissessies, nieuwste regelgeving en aankomende wetgeving.

Afgelopen jaar organiseerden Royal FloraHolland, Orchidee Nederland en GroentenFruit Huis verschillende bijeenkomsten over de Beslisbomen. Daarnaast zijn er veel bedrijven die de Beslisbomen hebben gedownload en gebruikt. Op basis van de input van deze partijen zijn de Beslisbomen aangepast. Daarnaast komt er nieuwe Europese wetgeving: PPWR (packaging and packaging waste regulation) en SUP (Single Use plastics) zorgen voor extra belang van een instrument als de beslisboom voor het tuinbouwcluster.

Greenport West-Holland organiseert rondom de Beslisbomen een community: daar wordt kennis over duurzaam verpakken samengebracht. Samen wordt besloten welke keuzes gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld ten aanzien van soorten verpakkingen en soorten plastics. Voor de Beslisbomen werkt Greenport West-Holland samen met kennispartners KIDV en Partners for Innovation.

‘Meer focus’
Astrid vd Helm van Orchidee Nederland: “Orchidee Nederland heeft afgelopen jaar met een groep koplopers actief met de Beslisboom gewerkt om verpakkingen van orchideeën te verduurzamen. De Beslisboom heeft geholpen om met meer focus aan het vraagstuk te werken, gerichte doelen te stellen en het vraagstuk op een complete manier op te pakken. Bijvoorbeeld: niet alleen kijken naar het materiaal van de verpakking, maar ook naar vragen als: hoeveel gerecycled materiaal kan in de verpakking, is de verpakking recyclebaar, en hoe wordt de verpakking afgevoerd? Door alles mee te nemen kunnen orchidee kwekers nu goede keuzes maken. En: het is belangrijk dat kwekers/telers zelf met de opgedane kennis en aanpak/keuzes de keten in gaan. Belangrijk om niet af te wachten tot verpakkingskeuzes worden opgelegd, door ketenspelers of wetgeving. Maar nu proactief zelf met de beste opties richting ketenpartners acteren.”

Beslisbomen
Meer informatie over de Beslisbomen vindt u op www.duurzaamverpakkentuinbouw.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.