Flora Delight breidt uit met chrysanten, lisianthus, gerbera en meer

"Door intensievere hortensiateelt in Kenia kunnen wij nieuwe gewassen ontdekken en toevoegen"

Sinds 2013 teelt Flora Delight het hele jaar door hortensia's in Kenia. De vraag naar deze hortensia's steeg explosief en Flora Delight kreeg al snel voet aan de grond in de markt. Momenteel levert het bedrijf hortensia's over de hele wereld en de afgelopen jaren is hun assortiment uitgebreid met chrysanten, lisianthus, gerbera's en op dit moment worden celosia's uitgeprobeerd. Het aanbieden van een compleet pakket was de reden voor de uitbreiding van het assortiment, en de intensievere hortensiateelt, waarmee ze enkele jaren geleden zijn begonnen, stelde hen in staat om dit te doen. "We hebben nog steeds 18 ha teeltoppervlakte en leveren nu bijna al onze producten direct", zegt Frans Ederveen, die in 2011 met zijn zakenpartner Marco Sandijk begon met het uittesten van de eerste hortensia's.


Marco Sandijk en Frans Ederveen op IFTEX 2023 in Nairobi, Kenia.

Het hele jaar door hortensia's
Het begon allemaal in 2007 toen deze twee Nederlanders hun bedrijf vestigden in Kenia. Ze begonnen met ranonkels en wat zomerbloemen, maar zagen al snel de mogelijkheden om het hele jaar door hortensia's te telen. "De 52 weken zonneschijn hebben ons doen besluiten om in 2011 te beginnen met het testen van de teelt, na jaren van aanpassen van de teelt aan het Keniaanse klimaat." En het bevestigde hun verwachtingen. "Zodra we de resultaten zagen, waren we er zeker van dat het gewas het hele jaar door geteeld kon worden, aangezien de 'koude periode' geen negatieve invloed heeft op het gewas, maximaal 5-6 dagen." Dus in de jaren die volgden, gingen ze door met het aanpassen van de hortensia's aan de Keniaanse omstandigheden, het uitbreiden van het teeltareaal enzovoort. Tegelijkertijd begon de markt dit product te kennen en nam de vraag toe. "We hadden niet verwacht dat we zo snel zoveel aanvragen zouden krijgen en nu verzenden we onze producten, bijna allemaal direct, over de hele wereld."

Uitbreiding assortiment
Dus waarom de uitbreiding van het assortiment? Volgens Ederveen is de pandemie een uitdagende periode geweest en in die periode bedachten ze de mogelijkheden om een compleet pakket aan te bieden aan hun klanten. Bovendien is hun hortensiateelt zo ontwikkeld dat ze dezelfde hoeveelheid stelen op minder oppervlakte kunnen telen. "Op onze beurt hadden we meer ruimte over om andere gewassen te verkennen." En dat hebben ze gedaan. In de herfst van 2020 werd begonnen met gerbera's en chrysanten. En voor de chrysanten is het geen gemakkelijke opgave geweest, omdat ze ook de stekproductie op het bedrijf moesten opzetten. Ze moesten veel leren in een korte periode, maar het is gelukt en in het voorjaar van 2021 werden ongeveer 200 tot 300.000 stelen per week geteeld; nu is dat 400.000 stelen per week.

Ook voor hun Lisianthus willen ze groeien naar dit aantal stelen per week. Ze zijn 1,5 jaar geleden, in 2021, begonnen met deze teelt en zien nu goede resultaten. "In 1994 was het een uitdagend gewas om te telen, omdat de teeltperiode te lang was. Nu, door betere genetica, is de teeltperiode meer 'acceptabel'." Ederveen is blij met de teelt, kwaliteit en vraag. "Het overstijgt nu al ons aanbod."

Meer ontwikkelingen in de pijplijn
En bij Flora Delight zitten er nog meer innovaties en ontwikkelingen in de pijplijn. Zo is er bijvoorbeeld net begonnen met het plaatsen van zonnepanelen en worden de huidige gewassen continu verbeterd en nieuwe gewassen, zoals celosia, uitgeprobeerd.

Voor meer informatie:
Frans Ederveen
Flora Delight
frans@floradelight.nl
www.floradelight.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.