“De uitstoot van onze nieuwe brander zit op een absoluut minimum”

Tholen - Bij hoge temperatuur verbrandingsprocessen reageert de stikstof (N2) die in de aangezogen verbrandingslucht zit zodanig met zuurstof (O2) dat er stikstofoxide ontstaat. Daardoor ontstaat uitstoot van NOx (NO + NO2). Deze uitstoot moet uiteraard zo laag mogelijk zijn voor ons milieu. In de tuinbouw worden de rookgassen van dat verbrandingsproces gebruikt om CO2 in de kas te krijgen – daarbij wil je ook het aandeel NOx dus zo laag mogelijk houden.Tot nu toe was een NOx gehalte van 35mg, uitgestoten door branders, zo’n beetje de ondergrens in de Nederlandse tuinbouw, vertellen Geert-Willem van Weert en Ed Roeleveld van Vitotherm. “Onder de 35mg ontstonden er meerdere uitdagingen die niet zomaar op te lossen waren, terwijl de eisen wereldwijd steeds strenger worden. In sommige staten van de VS is 5 ppm (10 mg) de max, en ook in meerdere delen van de wereld worden de normen steeds strenger waar lager dan 30mg wordt geëist. En daar hebben wij een brander voor ontwikkeld. De vermogens range loopt van 0,6 tot 10 Mega Watt. Daarbij houden we rekening met de certificeringen en regelgeving in ieder land."

Eerste brander richting herfst in bedrijf
De nieuwe brander werkt volgens een ander verbrandingsprincipe, waardoor een veel lagere uitstoot gehaald wordt. Een rookgasreiniger is niet nodig. De testen van het prototype die de ondernemers in een laboratorium opstelling hebben gedaan waren meer dan succesvol.

De resultaten waren onder de verwachtte 10 mg. De laatste fase van engineering voor de nieuwe brander lijn is ingegaan en zijn dus nu klaar om hem op de markt te brengen, vertellen Geert-Willem en Ed over de nieuwe brander, die NOxtreme® gaat heten. De eerste brander is in opdracht en wordt richting de herfst in bedrijf genomen. De eisen van deze brander zijn <18mg @3% O2. (9ppm)


Geert Willem van Weert en Ed Roeleveld

De brander is dus in eerste instantie ontwikkeld voor de buitenlandse markt, maar kan ook in Nederland interessant zijn, gezien het stikstofprobleem hier. “Toen we eraan begonnen, speelde de stikstofdiscussie hier nog niet zo. Maar we verwachten er ook in de vervangingsmarkt in Nederland wel wat van. Stel dat je als bedrijf uitbreidingsplannen hebt, en je vervangt je brander door deze nieuwe, dan krijg je ook een lagere stikstofdepositie.”

Al met al is deze nieuwe brander een enorme stap voor Vitotherm, besluiten Geert-Willem en Ed. “Er is een grens geslecht, waarvan we een jaar geleden nog niet wisten dat het mogelijk was.”

Voor meer informatie:
Geert-Willem van Weert
Vitotherm
Lorentzstraat 1
2665 JG Bleiswijk
Tel: +31 15 3030 071
gwvweert@vitotherm.nl
www.vitotherm.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.