Batterijen en zonnepanelen krijgen extra steun uit Nationaal Groeifonds

Circulaire batterijen en -zonnepanelen vormen o.a. de basis om als Nederland voorop te kunnen blijven lopen met technologische (maak)industrie en verduurzaming. Als onderdeel van de op 30 juni door minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) bekend gemaakte investeringen (4 miljard euro) uit de derde ronde van het Nationaal Groeifonds gaat er 2,6 miljard euro specifiek naar onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat, energie, high tech, digitalisering en gezondheidszorg, schrijft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Door investeringen vanuit de eerdere twee ronden van het Nationaal Groeifonds in 2021 en 2022 kan in Nederland al specifiek ingezet worden op innovaties door ondernemers en onderzoekers zoals quantumtechnologie, regeneratieve geneeskunde, infrastructuur voor gezondheidsdata, kunstmatige intelligentie, waterstof/groene chemie, high tech materialen, sleuteltechnologieën zoals fotonica, startups in de farmaceutische industrie en verduurzaming van de vliegtuigindustrie.

De projecten zijn door verschillende ministeries, waaronder Economische Zaken en Klimaat (EZK), al dan niet in samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen ingediend bij de beoordelingscommissie van het Nationaal Groeifonds.

Investeringen in projecten derde ronde Nationaal Groeifonds

Circulaire Zonnepanelen (€412 miljoen, waarvan €277 miljoen voorwaardelijk)
De zon vervult een sleutelrol in de energietransitie. Onderzoekers, leveranciers van de uitgangsmaterialen, bouw- en automotivebedrijven: ze slaan samen de handen ineen om te zorgen dat de volgende generatie zonnepanelen hier volledig circulair wordt ontwikkeld. Door samen te werken met de hele keten is opschaling sneller mogelijk. Dat draagt bij aan de energieonafhankelijkheid van zowel Nederland als de EU.

Circulaire batterijen uit minder-kritieke grondstoffen (€296 miljoen, waarvan €118 voorwaardelijk en €178 miljoen reservering)
Voor de energietransitie en het verminderen van economische afhankelijkheid zijn batterijen onmisbaar. Nederlandse grootbedrijven, mkb’ers, startups, scale-ups, kennis- en onderwijsinstellingen werken samen aan circulaire batterijsystemen die worden gebouwd uit alternatieve en niet-kritieke grondstoffen. In 2030 wil Nederland hierin toonaangevend zijn.

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.