Over 1,5 jaar dieselvrachtauto taboe in zero-emissiezone

41.000 ondernemers en particulieren kunnen 1 of meer vrachtauto’s straks niet meer gebruiken in de binnenstad. Om welke voertuigen gaat het? En welke alternatieven zijn er om de binnenstad in te rijden? Evofenedex gaf een overzicht.

De laatste weken is er bij 41.500 bedrijven en particulieren die 1 of meer vrachtauto’s bezitten een brief van de RDW op de mat gevallen. Ondernemers die deze brief krijgen, hebben 1 of meerdere vrachtauto’s die vanaf 1 januari 2025 mogelijk niet meer in bepaalde delen van binnensteden of de logistieke straten van Schiphol mogen rijden.

Op 1 januari 2025 worden in verschillende Nederlandse steden namelijk zero-emissiezones (ZE-zones) ingevoerd. In deze zones is het niet meer toegestaan om met een dieselbestel- of dieselvrachtauto rond te rijden. Niet alleen steden voeren ZE-zones in, ook Schiphol gaat een dergelijke zone invoeren voor de logistieke straten van de terminal van Schiphol Centrum.

Overgangsregeling voor dieselvrachtauto’s
Er komt wel een overgangsregeling voor dieselvrachtauto’s, maar die beperkt zich tot Euroklasse 6-motoren en geldt alleen voor bepaalde leeftijden van voertuigen. De leeftijd wordt bepaald op basis van het kenteken (datum eerste toelating, oftewel DET) op 1 januari 2025. De regeling ziet er als volgt uit:

  • Euroklasse 6-bakwagens die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud zijn (DET vanaf 1 januari 2020), hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de ZE-zones.
  • Euroklasse 6-opleggertrekkers die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud zijn (DET vanaf 1 januari 2017), hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de ZE-zones.

Let op: Euroklasse 6-vrachtauto’s die ouder zijn dan bovenstaande leeftijden hebben vanaf 1 januari 2025 dus geen toegang meer tot de ZE-zones. Houd er ook rekening mee dat alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, een zero-emissieaandrijving moeten hebben om een ZE-zone in te mogen rijden.

Wie krijgt te maken met ZE-zones?
Buiten de ZE-zones mogen dieselvrachtauto’s natuurlijk nog wel gebruikt worden en de grootte van de ZE-zones verschilt sterk per stad. Steden als Rotterdam en Amsterdam krijgen een relatief grote zone, maar in veel andere steden beslaat de zone alleen een gebied in de binnenstad.

Alternatief
Heeft men een brief van de RDW ontvangen, dan is het misschien een goed moment om na te denken over de inzet van de vrachtauto’s. Voor veel bedrijven zal gelden dat ze een bestelauto nodig hebben, maar voor andere is een alternatief vervoersmiddel misschien helemaal zo gek nog niet. Steden worden steeds meer autoluw gemaakt en er komt minder ruimte om op straat te parkeren. Misschien is voor jouw bedrijfsvoering een cargobike of light electric vehicle een oplossing. Of is gebruikmaken van een cityhub een optie, zodat je de binnenstad helemaal niet meer in hoeft.

Bron: evofenedex


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.