Rem op teruglevering elektriciteit Westland

Westland Infra Netbeheer, Capturam en Anexo hebben in 2022 samen een groepsresultaat van 15,9 miljoen euro gerealiseerd. Dat meldt moedermaatschappij Juva in een jaarverslag.

In het jaarverslag pleit algemeen directeur Frank Binnekamp voor een rem op ongebreidelde teruglevering van elektriciteit. "Het huidige concept waarbij iedereen op ieder moment van de dag ongelimiteerd het net op kan, remt de ontwikkeling van de gehele regio. We moeten nieuwe energieconcepten ontwikkelen."

Hij ziet een toegenomen teruglevering aan het
elektriciteitsnetwerk, en dan met name op momenten met hoge piekvergoedingen, waardoor congestie ontstaat. Juva wil de komende jaren toewerken naar een ander concept.

Verdienmodel onder druk
Veel glastuinbouwbedrijven stopten in de energiecrisis met belichten van hun teelt. Met als gevolg dat de elektriciteitsafname vanuit het net fors terugliep. Dit in combinatie met een tweede uitdaging, namelijk dat in een gebied met veel WKK’s de decentrale elektriciteitsproductie flexibel kan worden ingezet en er meer wordt terug geleverd aan het net, maakte dat veiligheid, betrouwbaarheid en beschikbaarheid van energie onder druk staan. De netten zijn 'niet helemaal berekend' op de hierboven in het verslag geschetste situatie, die ook 'het verdienmodel van Westland Infra flink onder druk heeft gezet.'


Frank (links) naast Robert Kuik van TenneT en Eric van Heijningen van CombiVliet op de Meet&Greet Energie van Greenport West-Holland, eind 20202

Wkk's
Vorig jaar liet de directeur zich ook al twee keer waarschuwend uit over het huidige energiesysteem, in gesprek met Greenport West-Holland en tijdens de Meet&Greet Energie van diezelfde partij. Zo waarschuwde hij voor het gevaar voor de beeldvorming van snelle winst halen uit wkk's in het licht van de maatschappelijke discussie over de agrarische sector.

Lees hier het hele jaarverslag.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.