De tweede helft van vorige week is de TTF-gasprijs stukje bij beetje weer gedaald tot richting de 30 euro per megawattuur. Negatieve stroomprijzen waren er, ondanks volop zon, weinig. De airco's loeiden flink bij hoge temperaturen. In deze nieuwe energie-update zetten we e.e.a. weer op een rijtje.
TTF-gasprijs julicontract t/m 25 juni 2023. Klik hier voor actuele cijfers.
AgroEnergy concludeerde afgelopen week dat verminderde Noorse gasaanvoer voor nervositeit op de markt zorgde. De gastermijnen vanaf Q1-2025 zijn veel minder beïnvloed. Hiervoor geldt dat er aanzienlijk minder forse pieken en dalen te zien waren. De energiespecialisten constateren dat het deze zomer niet Rusland is, maar Noorwegen waarop de TTF-markt scherp let en reageert bij de minste tegenslag. Lees hier de hele update van AgroEnergy.
Qua gasvoorraden is er geen reden tot paniek. De vulgraad neemt nog altijd toe en het tempo ligt hoger dan afgelopen zomer. Dat blijkt ook uit onderstaande Haagse update van 23 juni.
In Den Haag maken ze zich ondertussen op voor de zomer. Afgelopen vrijdag werd er een hele berg besluiten en documenten de deur uitgedaan, waaronder over het Groningergasveld. Daar stopt de gaswinning per 1 oktober 2023. Dat was al bekend, maar nieuw is dat het kabinet ook heeft besloten dat ook de laatste 5 productielocaties dichtgaan.
Een voorwaarde om te kunnen stoppen met de gaswinning is dat de stikstoffabriek in Zuidbroek af is. Gasunie Transport Services heeft laten weten dat de fabriek op 1 oktober 2023 volledig in gebruik kan worden genomen. De fabriek gaat hoogcalorisch gas omzetten naar laagcalorisch gas, zoals dat ook uit Groningen komt.
Vanwege de onzekere internationale situatie bestaat er komend gasjaar de mogelijkheid om met de 11 nog bestaande productielocaties toch in beperkte mate gas te winnen in zeer uitzonderlijke situaties. Het gaat dan om het tijdelijk opstarten tot waakvlamniveau als zeer strenge kou voorspeld is. De laatste 11 productielocaties worden vanaf 1 oktober 2024 definitief gesloten. Komend voorjaar moet hierover definitief meer duidelijk zijn. Na 60 jaar komt dan een einde aan de gaswinning uit het Groningenveld.
Minister Jetten van Klimaat en Energie en minister Vijlbrief van Mijnbouw informeerden de Tweede Kamer vrijdag over de inzet van gasopslagen in Nederland. Hun visie hierop is hier na te lezen. Jetten bracht ook een kwartaalupdate over de gasleveringszekerheid naar buiten.
We schreven het hierboven al, het was spitsuur in Den Haag. Het kabinet maakte ook bekend meer met België samen te gaan werken voor CO2-opslag en transport én te investeren in waterstof. Om de waterstofmarkt op te schalen, subsidieert het kabinet elektrolyse en wil het de industrie met subsidies en een verplichting stimuleren om vanaf 2026 steeds meer hernieuwbare waterstof te gebruiken. In het Klimaatfonds is hiervoor € 9 miljard gereserveerd.
Energietwitteraar Martien Visser constateert terecht dat het opvallend is dat er dit weekend nauwelijks negatieve stroomprijzen werden genoteerd. Zondag was de prijs opnieuw wel laag of nihil zelfs, maar slechts heel nipt twee uurtjes negatief in Nederland.
Geen negatieve stroomprijzen vandaag. Dat is anno 2023 weekendnieuws.
— Martien Visser (@BM_Visser) June 24, 2023
Wel is elektriciteit (groothandel) tussen 14 en 15 uur in bijna heel NW-Europa, van Finland tot Frankrijk, vrijwel gratis (0,03 €ct/kWh).
Arme Britten en Polen!https://t.co/tyQgL1d4PF pic.twitter.com/UDoIR5EVds
De komende dagen zullen we, waar nodig, nog een inhaalslag maken met energienieuws in volgende updates. Tot slot nog een energieplaatje. Wie goed kijkt ziet allemaal kleine stipjes, de windmolens voor de kust van Nederland vanuit het vliegtuig terug uit IJsland, waar onze uitgeverij haar 25-jarig jubileum vierde de afgelopen dagen.