platform energiebalancering glastuinbouw ook naar andere sectoren

Overname in energieland

Unica neemt Tenergy over. Met deze toevoeging wil de technisch dienstverlener meer technologische kennis in huis halen om posities op de elektriciteitsmarkt volledig geautomatiseerd vast te leggen en systemen op het gebied van noodvermogen aan te sturen. Ook de gespecialiseerde revisie- en onderhoudsactiviteiten aan WKK-systemen (warmtekrachtkoppeling) worden toegevoegd aan het onderhoudsportfolio van Unica.

Alle activiteiten worden ondergebracht bij Unica Energy Solutions, het bedrijvencluster van Unica dat gespecialiseerd is in integrale energievraagstukken zoals energie-inkoop, energieopwekking en energiemanagement. Het is de 15e overname van Unica sinds 2017.


Willem Bijlsma (Tenergy, links) en John Quist (Unica, rechts) schudden elkaar de hand na ondertekening van de overname.

Tenergy is in 1999 opgericht door directeur Willem Bijlsma als consultancy-bedrijf en bestaat tegenwoordig uit twee zelfstandige entiteiten. Vanuit Tenergy Portfolio Services wordt het softwareplatform voor energiebalancering ontwikkeld en als dienst geleverd, terwijl Engine Competences Services zich richt op bouw, revisie en onderhoud van WKK’s.

Het bedrijf bedient meer dan 300 klanten met zijn softwareplatform, verzorgt voor ruim 80 klanten het onderhoud van WKK’s en levert balancering-diensten waaronder noodvermogen aan eindklanten in vooral de Nederlandse glastuinbouw. Oprichter en directeur Willem Bijlsma behoudt de dagelijkse leiding over de entiteiten, die vanwege de naamsbekendheid voorlopig onder eigen naam blijven opereren.

De overname versterkt de beide kerndisciplines van Unica Energy Solutions. Dat behelst van oorsprong het ontwerpen, bouwen en meerjarig beheren van duurzame energie-opweksystemen, en sinds 2015 de energie-inkoop & balancering door Hellemans Consultancy, dat toen onderdeel werd van Unica. Met Tenergy kan Unica nu verder toetreden tot de balanceringsmarkten en krijgt het meer technologische kennis in huis om geautomatiseerde koppelingen met assets (zoals gebouwen en fabrieken) te bouwen, onderhouden en optimaal in te zetten op de elektriciteitsmarkten.


V.l.n.r. Jan Willem Keur (clusterdirecteur Unica Energy Solutions), John Quist (CEO Unica), Willem Bijlsma (directeur Tenergy), Arjen Leenhouts (directeur Hellemans Consultancy) en Ron van Laar (CFO Unica).

Energiebalancering groeimarkt
De markt voor energiebalancering biedt vanwege de snel toenemende congestie op het elektriciteitsnet een enorm groeiperspectief, stelt de technisch dienstverlener. Het software platform dat Tenergy hiervoor heeft ontwikkeld werd tot dusver hoofdzakelijk ingezet in de glastuinbouwsector. Unica en Tenergy zien veel potentieel om het platform ook in andere sectoren in te zetten.

John Quist, CEO van Unica: “Energiebalancering is een onmisbare schakel in de energietransitie. Traditioneel waren wij al op veel vlakken goed vertegenwoordigd op de energiemarkt, maar met Tenergy verbreden en verdiepen we onze kennis met expertise en oplossingen op het vlak van nood- en regelvermogen. Het is een strategische groeimarkt waarin veel technologische kennis aanwezig is, een combinatie die goed past in onze strategie.”

Kernactiviteiten Tenergy
De basisactiviteit van Tenergy is een zelf ontwikkeld softwareplatform dat posities op de elektriciteitsmarkt automatisch kan vastleggen. Het platform is nu geoptimaliseerd voor het op- en afregelen van onder meer WKK’s, belichting, boilers en PV-systemen in de glastuinbouwsector om balans aan te brengen in het elektriciteitsnet.

Daarnaast richt Tenergy zich op onderhoud en revisies van WKK’s in vooral de glastuinbouwsector. Beide activiteiten spelen een belangrijke rol in de energietransitie gezien de snel toenemende vraag voor het op- en afregelen van noodvermogen en het balanceren van het elektriciteitsnet.

Veel innovatie in tuinbouwsector
Hoewel Unica niet voornemens is om de tuinbouwsector met andere diensten te betreden is het vanwege het innovatiekarakter een interessante sector om kennis op te doen. Vanwege het hoge verbruik kan energiereductie extreem positieve effecten hebben. De sector biedt dan ook voldoende groeikansen voor Tenergy om de activiteiten de komende jaren verder uit te breiden.

Directeur Willem Bijlsma vult aan: “Unica brengt als energiespecialist veel relevante expertise die perfect aansluit op onze activiteiten, waaronder een sterke positie in de industriële sector. De reeds aanwezige kennis binnen Unica, de toegang tot nieuwe marktsegmenten en de persoonlijke klik met de toekomstige collega’s zijn redenen om bij Unica aan te sluiten.”


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.