Geen vrijstelling Mainspring voor chrysanten 2023

De landelijke commissie Chrysant heeft de vrijstellingsaanvraag voor Mainspring ingetrokken op advies van toelatingshouder Syngenta. Hierdoor is het voor de grondgebonden teelten in 2023 niet mogelijk om het gewasbeschermingsmiddel Mainspring toe te passen. Op de website van Glastuinbouw Nederland is te lezen dat voor de niet-grondgebonden teelten Mainspring gewoon toepasbaar blijft volgens etiket.

Een vrijstellingsverzoek wordt beoordeeld door zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), als door het Ctgb. Afgelopen maand heeft de NVWA reeds laten weten dat zij de minister negatief zal adviseren in hun Landbouwkundige Onderbouwing (LO). De minister mag echter afwijken van dit advies, waardoor de landelijke commissie Chrysant alsnog het vrijstellingsverzoek Mainspring heeft doorgezet aan het Ctgb.


Chrysanten

Geen positief oordeel
Afgelopen week heeft het Ctgb laten weten dat er nieuwe inzichten zijn gekomen, met betrekking tot eindpunten van het grondgebonden Mainspring-dossier. Hierdoor kan er in de komende drie maanden geen positief oordeel van het Ctgb worden verwacht.
Met twee afwijzingen is het onwaarschijnlijk dat de minister tot een ander oordeel zal komen. Daarnaast is het volgens de toelatingshouder onverstandig om op dit moment een verschil van inzicht te forceren, waardoor de landelijke commissie Chrysant op advies van Syngenta heeft besloten om de vrijstellingsaanvraag Mainspring in te trekken.

Gevolg
Het gevolg van deze intrekking is dat de Mainspring-vrijstelling in 2023 niet zal worden verleend per 15 juni (+120 dagen). De overige gevolgen voor een uiteindelijk Mainspring-etiket zijn nog onbekend. Op dit moment is Syngenta is gesprek met het Ctgb over de data-interpretatie van de Mainspring-eindpunten.
Als gevolg van de intrekking blijft er een noodsituatie in stand op knelpunt mineervlieg. Glastuinbouw Nederland werkt verder aan mogelijke oplossingen voor volgend jaar.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.