Met Bio 1020 trips in Cyrtanthus goed onder controle

Kwekerij Eyco Flowers in Pijnacker (Zuid-Holland) is gespecialiseerd in de teelt van Agapanthus. Op zo'n 17.000 m² teelt en veredelt het bedrijf diverse blauwe en witte soorten die als snijbloemen worden afgezet. Naast Agapanthus wordt ook geprobeerd om de teelt van Cyrtanthus (vuurlelie) professioneel op poten te zetten. Er moet daarvoor nog veel worden uitgezocht, zoals de beheersing van diverse ziekten en plagen. Met de inzet van Bio1020 is de oplossing tegen trips gevonden, meldt Bayer Agro.

Sinds 2007 runt Danny van Eijk samen met zijn zus Bianca het bedrijf Eyco Flowers dat gespecialiseerd is in Agapanthus – voor sommigen beter bekend als Afrikaanse lelie. "Wij telen Agapanthus als een nicheproduct dat vooral z’n weg vindt in het hogere segment. Voor ons is het belangrijk dat de bloem – die we onder de merknaam EYFORI via de veiling verkopen - voortdurend in de schijnwerpers staat."

Danny (foto) en Bianca van Eijk runnen samen het bedrijf Eyco Flowers in Pijnacker (Z-H). Op ca. 17.000 m² telen ze Agapanthus (blauw en wit), die onder de merkmaan Eyfori wordt verkocht. Sinds een aantal jaren experimenteren ze ook met teelt van Cyrtanthus (vuurlelie). Deze wordt kleinschalig (op ca. 60 m²) in bakken geteeld.

In de kas overheersen de blauwe soorten, maar her en der zijn banen met witte varianten te zien. Danny vertelt dat Agapanthus in de volle grond wordt uitgeplant en vervolgens vier jaar in productie blijft. Om de productie op peil te houden wordt elk jaar een kwart van de planten vervangen. Alle soorten – op dit moment een stuk of zes – komen voort uit de eigen kweekwerk.

"Dat is grotendeels het werk van onze vader Cor – die sinds 2009 opnieuw is opgestart in Portugal waar hij ook weer agapanthus en ook calla en kniphofia is gaan kweken. Wat dat betreft zijn we wel echte liefhebbers – misschien wel omdat nog steeds veel zaken in deze teelt zelf uit moet zoeken. Die uitdaging gaan we als familie graag aan", aldus Danny.

Experimenteren met Cyrtanthus
Hoewel de focus nu volledig op de Agapanthus-teelt is gericht, wordt er ook kleinschalig geëxperimenteerd met een nieuwe soort: de Cyrtanthus – ook wel bekend als vuurlelie. Danny loopt daarvoor helemaal naar het einde van de kas en laat de enigszins provisorische bakken zien waarin de bollen geteeld worden. Hij vertelt dat zijn vader in het verleden ook al bezig is geweest om de teelt op poten te zetten en dat het uitgangsmateriaal - na een aantal teeltjaren in het buitenland - nu weer is teruggekeerd naar het eigen bedrijf.

"Ons doel is om via veredeling steeds sterkere types te maken en de komende jaren de Cyrtanthus-teelt tot een volwaardige bedrijfstak uit te laten groeien. Omdat de meeste bloemen twee keer bloeien – één keer in februari/maart en één keer in september/oktober, matcht de teelt heel goed met die van agapanthus, waar de het zwaartepunt van het werk juist in zomermaanden ligt", zo licht Danny de plannen toe.

Hoewel de bollen inmiddels meerdere jaren zijn vermeerderd, zit de teelt wat Danny betreft nog steeds in de experimentele fase. "We hebben bijvoorbeeld veel last gehad van Pythium – een schimmel waarvoor Cyrtanthus zeer gevoelig is. Door grootschalige uitval zijn we behoorlijk teruggezet, al weten we nu wel dat we de bollen zo droog mogelijk moeten telen."


Cyrtanthus is zeer gevoelig voor Pythium en trips. Deze laatste wordt goed bestreden door inzet van BIO 1020.

Bio 1020 tegen trips
Een ander gevaar in de teelt van Cyrtanthus is trips. Danny vertelt daarvoor in het verleden BIO 1020 te hebben toegepast - een granulaat van rijstkorrels waarop een schimmel (Metarhizium anisopliae, red.) is geënt en die insecten zoals trips goed aanpakt. "Door BIO 1020 door de grond te mengen hebben we destijds een prima resultaat behaald tegen trips. Ik heb in dat teeltjaar bijna geen trips meer gezien", zo herinnert hij zich nog goed.

Vanwege de oplopende tripsdruk is er dit voorjaar (begin maart) opnieuw BIO 1020 toepast, alleen is het nu lichtjes ingeharkt. Ook is er een bodemverbeteraar op basis van chitine toegevoegd. Danny hoopt dat de schimmel in BIO 1020 daardoor langer actief blijft en ook langer overleeft.

Als extra test wil hij dit seizoen ook nog de roofmijt Hypoaspis miles tegen trips uitzetten. "Dat geeft wel aan dat we nu echt vaart willen maken van Cyrtanthus-teelt", zo bedrukt hij nog maar eens. De jonge tuinder verwacht overigens nog wel enkele jaren nodig te hebben om de selecties te verbeteren, onder meer op steellengte en houdbaarheid. "En daarna zullen we ook nog volumes moeten maken en een stabiele kwaliteit moeten gaan leveren. Voorlopig hebben we dus nog uitdagingen genoeg", zo besluit hij.

Voor meer informatie:
Bayer Crop Science
Siriusdreef 36
2132 WT Hoofddorp
Tel.: +31 237 991 000
nl.cropscience@bayer.com
www.agro.bayer.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.