Akkoord over de honderd dagenregeling voor seizoensarbeid in België voor 2023

Op 9 juni 2023 slaagde het Kernkabinet erin om de regeling die seizoenarbeiders toelaat om 100 dagen te werken in België goed te keuren voor het jaar 2023. De groenten- en fruitteelt alsook de bloemisterij en boomkwekerij krijgen daardoor duidelijkheid over de manier waarop ze dit jaar hun seizoenwerkzaamheden kunnen plannen, meldt de Boerenbond.

In december 2022 bereikten de sociale partners waaronder Boerenbond een akkoord waarin het maximaal aantal werkdagen van seizoenarbeiders werd opgetrokken van 65 naar 100 dagen. Een maatregel waarvoor tuinbouwers al lang vragende partij waren en die ook al tijdens de coronacrisis werd goedgekeurd. Voor de telers is het belangrijk dat de regeling ook dit jaar van kracht blijft, want het geeft hun de mogelijkheid om de oogstwerkzaamheden met een ploeg van opgeleide en ervaring medewerkers te voltooien.

De federale overheid verklaarde zich op 9 juni 2023 formeel akkoord met de regeling die de sociale partners voorstellen. Dat wil zeggen dat zowel fruit- en groenteteelt alsook de sierteelt maar ook de seizoenarbeiders eindelijk de bevestiging krijgen dat er in 2023 100 dagen in de seizoenarbeid mag gewerkt worden. “Deze goedkeuring is enorm belangrijk voor de sector”, weet Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

“Telers kunnen nu duidelijke afspraken maken met hun seizoenswerknemers en zij krijgen ook de zekerheid dat ze voor een langere periode in ons land aan de slag kunnen.” Er is op 9 juni alleen maar een beslissing genomen voor 2023. Het is voor Boerenbond belangrijk dat in het najaar deze maatregel verlengd wordt voor de komende jaren.

"Verhoging seizoensarbeid naar 100 dagen is essentieel voor fruitteelt"
Hilde Vautmans, lid van de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling in het Europees Parlement en eerste schepen van Landbouw en Fruitteelt van de stad Sint-Truiden, is enthousiast dat er nu een akkoord vastligt. "Ik pleit al jaren voor een verhoging van het aantal dagen seizoensarbeid. Deze verhoging van 65 naar 100 dagen is echt essentieel voor de sector. Zolang flexi-jobs niet zijn toegestaan in de fruitteelt, hebben we seizoensarbeid hard nodig. Het werk van fruittelers is zoveel meer dan enkel het plukken van fruit. Met 100 dagen seizoensarbeid kunnen telers nu ook arbeidskrachten inschakelen voor diverse andere taken in hun bedrijven. Hierdoor gaan we terug meer seizoenarbeiders aantrekken, want andere Europese landen, bijvoorbeeld Nederland, hebben al een seizoenregeling van meer dan 100 dagen."

"De verhoging geeft onze telers ook zekerheid voor de komende jaren en zorgt ervoor dat ze arbeiders na een opleiding in hun bedrijf langer tewerk kunnen stellen. Ik heb erop aangedrongen dat dit akkoord snel werd goedgekeurd. De voorbije jaren werd er ook telkens al een eenmalige verhoging tot 100 dagen seizoensarbeid doorgevoerd. Onze telers hebben dit echt nodig. België, en vooral Haspengouw, staat wereldwijd gekend voor zijn fruit van hoge kwaliteit. Met dit akkoord ondersteunen we de sector en de telers."

Bron: Boerenbond


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.