Energie-update: Nieuwe piek in gasprijs

Afgelopen weekend zagen we weer negatieve uurprijzen voor elektriciteit, zowel op zaterdag als op zondag. De batterijen en e-boilers hadden het vast goed naar hun zin. Klagen kan, voor wie wil, wel over het gebrek aan regen. Of over de gasprijs, want die schoot vlak voor het weekend weer flink omhoog.

De prijs voor de korte termijn kwam vrijdag boven de 32 euro per megawattuur uit op de Title Transfer Facility. Maandagochtend ligt de prijs nog altijd boven de 30 euro.

TTF-gasprijs julicontract t/m 8 juni 2023. Klik hier voor actuele cijfers.

Netbeheerders doen (nog maar eens) een dringend beroep op het bedrijfsleven in (in dit geval) Flevoland, Gelderland en Utrecht voor flexibeler elektriciteitsverbruik. Het net is vol en dus doen TenneT, Liander en Stedin doen samen met overheden 'een ultieme poging' om alle bedrijven in de provincies Flevoland, Gelderland en Utrecht te benaderen voor het creëren van de noodzakelijke ruimte op het volle elektriciteitsnet. Wanneer niet meer bedrijven zich melden voor het aanbieden van ‘flexibel elektriciteitsvermogen’ zal het net in grote delen van deze provincies langer ‘op slot’ gaan, schrijft TenneT.

De Routekaart Energieopslag is uitgebracht door het ministerie van EZK en naar de Tweede Kamer gestuurd. De routekaart gaat over de opslag van energie als elektriciteit, warmte of in moleculen. De routekaart geeft een stand van zaken en de rol van energieopslag in het energiesysteem, inclusief de conversie van energie. De bijbehorende Kamerbrief geeft een overzicht van de huidige knelpunten en beleid om deze op te lossen, schrijft Wilko Wisse van RVO bij de publicatie van de routekaart.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.