Viscon en ISO gaan samenwerken om plantenweefselkweek te automatiseren

ISO en Viscon Plant Technology gaan samenwerken om het proces van plantenweefselkweek te automatiseren. Tijdens GreenTech zullen de partners hun Tissue Culture Planter onthullen.

Als gevolg van het arbeidsintensieve proces van weefselkweek is er momenteel een aanzienlijk tekort aan weefselkweekplanten om aan de vraag te voldoen. Ondanks dat de twee bedrijven concurrenten zijn op andere gebieden, hebben ze besloten om de handen ineen te slaan om de automatisering in weefselkweeklaboratoria te versnellen. Door deze samenwerking kan het arbeidsintensieve proces van het planten van het minuscule plantmateriaal geautomatiseerd en geoptimaliseerd worden.

De toenemende wereldwijde vraag naar weefselkweekplanten wordt gedreven door de betrouwbaarheid van dit uitgangsmateriaal. Echter, het ontbreken van automatisering belemmert momenteel de sector om aan de gewenste vraag te voldoen. "Deze innovatieve technologie markeert een cruciale eerste stap in het verbeteren van de beschikbaarheid van weefselkweekmateriaal, zowel in termen van kwantiteit als geografische spreiding van de productie."

Vanwege de arbeidsintensieve productie worden de planten vaak alleen geproduceerd op locaties waar arbeid betaalbaar en beschikbaar is," aldus Charlotte Langerak-Visser (CEO van Viscon Group) en Wim van der Meyden (CEO van ISO). “Dankzij de gecombineerde krachten van onze bedrijven kunnen we deze technologie versneld op de markt brengen, waardoor we onze klanten kunnen bedienen en nieuwe kansen te kunnen creëren in dit zeer interessante vakgebied!”

ISO, een innovator op het gebied van automatiseringsoplossingen, brengt zijn expertise en innovatieve technologie voor het verplanten van stekken in de samenwerking. Met een R&D-team heeft ISO voortgebouwd op hun bestaande technologie en deze uitgebreid naar de laboratoriumomgeving. Viscon Plant Technology is een automatiseringspartner met een uitgebreid netwerk in de sector van jonge plantenproductie, evenals expertise op het gebied van weefselkweekproductie. Het plantscience team van Viscon biedt een hoog niveau van kennis om samen met ISO een goed geautomatiseerd proces te creëren.

De nieuwe Tissue Culture Planter wordt geïntegreerd in het weefselkweek-platform dat wordt aangeboden door Viscon, waar een complete oplossing voor weefselkweeklaboratoria wordt geboden, inclusief layout-design, klimaatkamers, LED-trolleys, arbeidsbesparende automatisering, kweekbenodigdheden, software en training & consultancy. Tijdens de GreenTech zullen de partners hun Tissue Culture Planter presenteren, die voordelen biedt.

Verhoogde productiviteit
Vermeerdering via weefselkweek is een delicaat en arbeidsintensief proces, waarbij werknemers meerdere stappen moeten uitvoeren in het handmatig snijden en planten van het plantweefselmateriaal. Het automatiseren van het plantingsproces verbetert de operationele efficiëntie doordat werknemers zich uitsluitend hoeven te richten op het snijden, wat leidt tot aanzienlijke verhoging van de productiviteit van het weefselkweekproces.

Garanderen van uniformiteit
Door de automatisering wordt het weefselmateriaal zorgvuldig op een vooraf bepaalde positie en diepte in het agar geplant, wat resulteert in verbeterde uniformiteit. Door het plantingsproces te automatiseren kan de werknemer zich volledig focussen op het snijden van het plantmateriaal. Samen zorgen deze factoren uiteindelijk voor een verhoogde kwaliteit van de planten.

Waarborgen van steriliteit
Het waarborgen van steriliteit is van groot belang in weefselkweeklaboratoria. Dit stond centraal tijdens de ontwikkeling van de nieuwe machine. De robotgrijpers worden namelijk automatisch gesteriliseerd tussen batches. De automatisering maakt het handmatig planten overbodig, waardoor het risico op besmetting wordt geminimaliseerd.

Track en Trace software
De control software, geleverd door Viscon, verbetert de operationele efficiëntie en kwaliteitscontrole. Door gebruik te maken van barcodetechnologie wordt het tracking & tracing van planten in de cups geautomatiseerd, waardoor nauwkeurige monitoring en traceerbaarheid naar het oorspronkelijke plantmateriaal mogelijk is. De software maakt data inzichtelijk, zoals productieaantallen, locatiestatus, vermeerderingspercentages en uitvalpercentages. Deze data kunnen worden geïntegreerd met andere softwaresystemen, zoals ERP of planningssoftware.

Op dinsdag 13 juni om 11:00 uur zal tijdens een speciaal onthullingsmoment op de GreenTech in Amsterdam deze samenwerking en de Tissue Culture Planter worden gepresenteerd op de stand van Viscon & ISO (02.421).

Voor meer informatie:
Viscon Group
Mijlweg 18
3295 KH ’s-Gravendeel
Tel.: +31 (0)78 673 9898
j.matthee@viscon.eu
www.viscon.eu

ISO
Middelkampseweg 9
5311 PC Gameren
Tel.: +31 (0)418 55 2106
c.vantuijl@isohorti.com
www.isohorti.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.