Energie-update: Daling gasprijs lijkt definitief klaar

De afgelopen twee dagen liep de TTF-gasprijs weer op. Van de gestage daling die lange tijd zichtbaar was, is in ieder geval geen sprake meer. Een verdere prijsstijging vrijdagochtend bevestigt dat alleen maar.

Eén van de oorzaken voor het tot stilstand komen van de gasprijsdaling zijn storingen in Noorwegen, stipt AgroEnergy in een weekupdate aan. Het resulteert in 'felle prijsbewegingen, nog wel binnen de bandbreedte 24-28 eurocent per kuub. Een andere factor is Azië.

"De LNG prijs in Azië is de tweede factor die een prijsbodem geeft aan TTF. Deze is voor de frontmaanden opgelopen naar ca 29 €ct/m3. Als de TTF prijs aan de onderkant van de huidige bandbreedte is, is dit duidelijk te laag om nog LNG aan te trekken. En de aanvoer van LNG is cruciaal voor Europa", lezen we in de update.


TTF-gasprijs julicontract t/m 8 juni 2023. Klik hier voor actuele cijfers.

De vulling van de gasvoorraden is ook vertraagd. Dat blijkt uit een nieuwe Haagse update met de stand van zaken op 9 juni.

Ook een nieuwe olie-update uit Den Haag.

Negatieve stroomprijzen bleven deze week doordeweeks uit. AgroEnergy wijst op het weer als dominante factor in de EPEX- en onbalansprijzen.

De onbalansprijs reageert vooral fel als er veel wind en zon is, stippen de energiespecialisten aan. "Op die momenten draait er namelijk vrijwel geen fossiel gestookt vermogen meer. Op deze dagen zien we onbalansprijs bewegen tussen -700 en + 1300 €/MWh. Tennet heeft in de afgelopen twee weken overigens geen noodvermogen hoeven afroepen."

De contractprijzen voor noodvermogen afregelen zijn weinig veranderd. "Doordeweeks laag geprijsd (5-8 €/MW,uur), in het weekend veel hoger, tot 40 €/MW,uur. Opregelen is goedkoper geworden, op alle dagen 6-14 €/MW,uur."

Lees hier de hele update van AgroEnergy.

De ambities van de mondiale elektriciteitssector liggen veel te laag, en de doelen die er zijn worden niet gehaald. Dat stelt Niels de Hoog, senior econoom bij Artradius, bij BNR. "Het investeringsniveau moet zeker drie keer zo hoog." BNR sprak de econoom n.a.v. publicatie van een rapport door de kredietverzekeraar.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.