Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aftrap onderzoek bankerplanten voor bladluisbestrijding

Binnenkort vindt de aftrap plaats van de nieuwe publiek private samenwerking (PPS) project Bankerplanten. Dit project gaat vier jaar lopen. Binnen dit project wordt gewerkt met drie modelgewassen, namelijk paprika, roos en gerbera. Voor paprika werken de onderzoekers niet alleen samen met telers, maar ook met opkweekbedrijven.

Binnen dit project wordt gewerkt aan het versterken van de bladluisbestrijding door het verbeteren van een vroege vestiging van een breed scala aan bladluisbestrijders, met behulp van bankerplanten met alternatieve bladluizen. Omdat de meeste bladluisbestrijders zogenaamde specialisten zijn (ze hebben bladluis nodig om zich te vermeerderen), is dit de enige manier om ‘standing armies’ van bladluisbestrijders preventief in de kas te vestigen en op deze manier een bladluis-uitbraak in de kiem te smoren.

Daarnaast werken de onderzoekers in deze gewassen aan het vervroegen van de vestiging en gewaskolonisatie van generalistische roofwantsen, ter voorkoming van problemen met trips. Voor het gewas paprika wordt hiervoor samengewerkt met zowel opkweekbedrijven als telers, om de mogelijkheden in de keten zo optimaal mogelijk te benutten.

Voortbouwen op resultaten
Er zijn resultaten om op voort te bouwen uit de PPS Jaarrond biologische bestrijding, die dit jaar afloopt. In een proef in grote inloopkooien (5,5m x 3,8m x 2,5m) met daarin elk 32 paprikaplanten, is een strategie onderzocht om populaties van zweefvliegen (Eupeodes corollae) en schaakbordlieveheersbeestjes (P-14) in een vroeg stadium in de paprikateelt op te bouwen. Dat is gebeurd met behulp van bankerplanten met alternatieve bladluis, met boven de bankerplanten wel/ geen LED verlichting.

De proef heeft van november 2022 t/m begin mei 2023 gelopen. Met twee introducties van enkele bestrijders per kooi in januari kon vervolgens de populatie van perzikluis geheel in bedwang worden gehouden míts er LED-verlichting boven de bankerplanten hing. Dit laatste bleek nodig om de vroege vestiging van P-14 te stimuleren, omdat deze soort bij korte daglengte in winterrust gaat.

Naast dit eigen onderzoek bouwt Wageningen University & Research ook voort op alle praktijkkennis die er al in Canada aanwezig is met betrekking tot de inzet van bankerplanten om biologische bestrijding te verbeteren.

Hulp van telers is nodig
Om de inzet van bankerplanten in de praktijk te laten slagen, en de kans om de strijd tegen bladluis te gaan winnen vergroten, is de hulp van telers nodig! Het is belangrijk om al snel in de praktijk aan de slag te gaan, om te kijken wat wel/niet werkt. En om te zien hoe de strategieën, die in het onderzoek verder worden ontwikkeld, zo te kunnen bijschaven dat ze goed inzetbaar zijn op de teeltbedrijven.

Door samen op te trekken hopen de onderzoekers snellere en betere slagen te kunnen maken. Voor de gewassen roos en gerbera hebben zich al enthousiaste telers aangemeld om zitting te nemen in de begeleidingscommissie. Ook zijn er voor deze gewassen al telers die – samen met WUR – op hun bedrijf aan het experimenteren zijn met bankerplanten.

Ook vanuit de opkweek van paprika hebben zich bedrijven aangemeld, die gezamenlijk deze uitdaging aan willen gaan. Voor de paprikateelt zijn de projectleiders nog op zoek naar telers die willen meedenken en zitting willen nemen in de begeleidingscommissie. Daarnaast is de hoop dat er paprikatelers zijn die interesse hebben om gezamenlijk een praktijkproef op te zetten.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: