Column Erik Boland, Veilingmeester Planten:

Moederdag nog steeds niet voorbij

Veilingmeester Erik Boland zag mooie producten voorbijkomen op de klokken voor de Moederdagen, waarbij vraag en aanbod netjes in evenwicht waren en de prijzen op de klok overwegend goed. Hebben we Moederdag dan nu echt gehad? Welnee, Mongolië, Nicaragua en Luxemburg volgen nog. Luxemburg is echt de laatste, deze valt op de tweede zondag in juni.

Veilingmeesters hebben met plezier het aanbod weggeveild. Ook na de pinksterdagen was de vraag uitstekend en werden bloemen en planten goed verkocht. Het is eindelijk mooi weer en de consumenten gaan nu echt de tuin in. Hierdoor waren de tuinproducten zelfs flink aan de prijs, met name het eenjarig zomergoed.

Pieken doe je samen
De laatste vroegveildag is geweest. We naderen nu dan ook het einde van de piekperiode, die overwegend goed is verlopen. Veilingmeesters hebben net als voorgaande jaren de inkoopgrootte per transactie verhoogd (grover veilen). Hiermee hebben we het aantal transacties weten te beperken en zo onze logistiek zo veel mogelijk weten te ontlasten. Net zoals andere jaren.

We letten daarbij natuurlijk op de prijsvorming, die mag daar zeker niet onder lijden. Veilingmeesters bekijken die per dag en per productgroep. Ook hebben we, als daar noodzaak toe was, extra mensen ingezet bij de start voor het verdelen van bloemen. Het algemene beeld is dat de aflevertijden stipt zijn geweest, en daar zijn wij als veilingmeesters blij mee en trots op.

Zomerperiode
Heel voorzichtig gaan we aan de zomerperiode denken, waarbij de prijsvorming soms wel eens wat onder druk komt te staan. We geven tips aan aanvoerders om de hoogste prijs uit de markt te kunnen halen. Zo geven wij bijvoorbeeld aan op welke dag de vraag op de klok het hoogst is, en op welke dag wat minder. De kweker kan hierop inspelen door op de dagen dat de vraag het hoogst is wat meer aanbod neer te zetten. Dat zorgt voor een hogere opbrengst.

Bedrijfsbezoek
Als veilingmeesters gaan we regelmatig op bedrijfsbezoek. Bij zo’n bezoek bespreken we alles wat relevant is en geven we tips over het veilen. Op welke dagen is bijvoorbeeld de beste prijsvorming te verwachten? Waar moet je op letten bij het maken van klokfoto’s? Wat kan beter aan de presentatie? Wat is de veilvolgorde van de producten? Ook wijzen we altijd op de mogelijkheid om een PowerPoint-presentatie te maken, die we dan doorzetten naar alle tribunes, maar ook naar alle mensen die de KOA-nieuwsbrief ontvangen. Op deze manier bereiken wij 1600 mensen. Niet verkeerd toch, die gratis reclame?!

Deze keer was ik bij Bromelia Specialist in Moerkapelle. Wauw, wat een mooi bedrijf is dit! Een gesloten systeem?! Ja, echt waar, er zaten geen ramen in de kas om te kunnen luchten. Het klimaat wordt aan de voorkant geregeld door prachtige techniek die uniek is in de wereld. De temperatuur, luchtvochtigheid en luchtstromen worden geregeld door het toevoegen van CO2. Op deze manier van telen wordt warmte opgeslagen en de elektriciteit komt via de zonnepanelen. Zo komt CO2-neutraal telen wel heel dichtbij. Wat werken we toch in een geweldige sector!

Connect to grow
Nieuwsgierig? Wil je een bezoek van een veilingmeester?
Ben je koper of aanvoerder en wil je meer weten over afzet of kopen via de klok? Neem contact op met het Klant Contact Center van Royal FloraHolland (tel 088 789 89 89) en vraag naar een veilingmeester of accountmanager. Wij leiden je graag persoonlijk rond in de b(l)oeiende wereld van bloemen en planten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.